TEORIJE ZAVERE O BELOJ KUĆI: Kakve sve tajne skriva najpoznatija zgrada u Americi?

132 sobe, 35 kupatila, 6 razina, 412 vrata, 28 kamina, 7 stepeništa, 3 lifta, 5 kuvara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, staza za trčanje… Sve to postoji u Beloj kući. Ali kakve tajne još krije?

Bela Kuća
pixabay.com

Otkrijte manje poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući:

1. Džordž Vašington nikada nije živeo u Beloj kući

Navodno je irski arhitekta Džejms Hoban planove za Belu kuću napravio po uzoru na kuću u Dablinu koja je danas sedište irskog parlamenta. Prvi američki predsednik nikada nije živeo u predsedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov naslednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington odabrao lokaciju, kao i arhitekta, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljade dolara, u današnje vreme to bi iznosilo oko 4 miliona.

2. Kuća je izgrađena od smeđeg kamena

Smeđe zidove od kamena radnici su obojili u belo kako bi sprečili oštećenja i redovno održavali fasadu pa je Bela kuća uvek delovala sveže. Nadimak “Bela kuća” osmislio je prvi stanar Džon Adams, a zadržao se i decenijama kasnije.

3. Na prvoj filmskoj projekciji u Beloj kući prikazan je film “Rođenje jedne nacije”

Početak filmskih večeri u Beloj kući bio je pre 101 godinu, kada je Vudrov Vilson odlučio da bude domaćin projekcije filma reditelja D. W. Grifit-a “Rođenje jedne nacije”, istorijskoj drami koja govori o usponu Ku Klaks Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su sam reditelj i Tomas Dikson, autor romana po kojem je film snimljen.

Najviše filmova pogledao je Džimi Karter, čak 480.

4. Bela kuća nije oduvek nosila taj naziv

Tek je Teodor Ruzvelt dao naziv koji je uvrežen i danas. Pre toga koristili su se nazivi Predsednička kuća, Predsednički dvorac i slično.

5. Prelomna godina za Kuću: 1933.

Ruzvelt je ugradio rampe i liftove, kako bi Belu kuću učinio dostupnom i invalidima. Napravio je i bazen, kojeg je Nikson prekrio i umesto njega napravio salu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naletio na Linkolnov duh pored kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nikson je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvećar, prodavnica čokolade, čak i zubar.

8. Tom Henks je poklonio Beloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac, prilikom posete Beloj kući, primetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa je odlučio da ga sam kupi. Koju godinu kasnije, kada je ponovo posetio Belu kuću, doneo je novi model.

9. Nekad se moglo bez problema ući u Belu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je gužvu, pa je osoblje moralo posetioce da izvede napolje tako da su ispred delili punč s viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Pre nego što je Bil Klinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete. Šta su učinili? Namerno su isčupali slovo W sa mašina za kucanje, zalepili fioke na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsednika našali s budućim stanarima. Navodno je i Bušovo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavilo preteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila “Vratićemo se”…