TINEJDŽER PROGUTAO IGLU! Hirurzi je pronašli na najosetljivijem mestu u telu

Tinejdžer je prvo lekarima rekao da nije ništa progutao, ali se kasnije prisetio da je zašivao nešto na odeći i da je obično igle držao u ustima.

operacija
foter

Jedan tinejdžer iz Amerike progutao je iglu za šivenje dok je ušivao odeću, a nekim čudom nije ni primetio. Pošto je tri dana osećao bol u grudima, javio se u urgentni centar u Masačusetsu, a doktori su iglu pronašli na neobičnom mestu — njegovom srcu.

U lekarskom izveštaju se navodi da je sedamnaestogodišnjak osećao oštar bol koji se pojačavao tokom ležanja ili kada bi duboko udahnuo.

Rezultat elektrokardiograma bio je abnormalan i doktori su u prvi mah pomislili da se radi o perimiokarditisu, odnosno upali srčanog mišića i okolne membrane. Dodatni laboratorijski testovi pokazali su da tinejdžer u krvi ima povišene nivoe proteina koji ukazuju na povredu srca.

Skeniranjem srca primećeno je linearno metalno strano telo u srcu. Predmet, dugačak 3,5 centimetra, virio je iz donjeg dela desne komore srca, koja pumpa krv u pluća.

Tinejdžer je prvo lekarima rekao da nije ništa progutao, ali se kasnije prisetio da je zašivao nešto na odeći i da je obično igle držao u ustima. Međutim, nije bio svestan da je jednu i progutao.

Tokom operacije potvrđeno je da se u srcu tinejdžera zaista nalazila igla.

Lekari pretpostavljaju da je do srca stigla kroz gastrointestinalni trakt stigla, izjavio je za portal “Lajv sajens” Boni Metjus, asistent profesora na odeljenju za pedijatriju u Medicinskom centru u Vorčesteru u Masačusetsu.

Strana tela su i ranije pronalažena u srcu, ali veoma retko.

U Kini su doktori 2016. godine imali slučaj 48-godišnje žene koja je doživela infarkt nakon što je igla probila grudi i zastala u srcu.