Prošle nedelje, šesnaestogodišnji tinejdžer doživeo je strujni udar slušajući muziku sa mobilnog telefona na punjenju. Mohda Aidija Azara Zarina pronašla je majka u porodičnom domu u mestu po imenu Rembo u Maleziji. Ležao je nepomično na podu i bio hladan na dodir, kako javlja New Straits Times. Krv mu je tekla iz ušiju.

Patolozi nisu pronašli eksterne povrede na Mohdovom telu, osim opekotina u predelu levog uha. Autopsija navodi strujni udar kao uzrok smrti. Smatra se da je koristio slušalice dok je punio telefon. Kako javlja Seven West Media, brat preminulog mladića takođe je osetio blago peckanje kada je dotakao kabl punjača, što ukazuje na moguć kvar. Model i ime proizvođača još nisu objavljeni.

Mohd je ove godine bar četvrta žrtva strujnog udara slušalica.

U februaru, 17-godišnja studentkinja iz Brazila takođe je pronađena mrtva u gradu Riačo Frio; po izveštaju NewsCorp, “veliko električno pražnjenje” istopilo je slušalice koje su joj bile u ušima.

Žena koja je pozvala lekare izjavila je da je unuku našla na podu, bez svesti, sa slušalicama u ušima – kažu izvori iz bolnice za G1.

Smatra se da je pretrpela strujni udar jer je istopljeni telefon bio na punjenju – navode.

U maju, 46-godišnja žena iz indijskog sela Kanatura poginula je slušajući muziku u snu, javlja The Times of India – policija a lokalu za incident krivi kratak spoj.

Mesec dana kasnije, 22-godišnji mladić iz drugog indijskog sela po imenu Pandjo, slušao je muziku na telefonu tokom punjenja baterije kada je nestalo struje.

Po povratku napona, strujni udar je ubio i njega putem slušalica, javlja NDTV.

Ovaj problem ne javlja se samo u zemljama u razvoju; neimenovana 28-godišnja Australijanka je 2014. godine bila pronađena mrtva u svojoj kući u Nort Gosfordu; strujni udar izazvao je USB kabl preko kog je punila telefon slušajući muziku putem slušalica. Bar u tom slučaju, za smrtne posledice krivio se neispravan uređaj, navodi ABC.

Apsolutno smo sigurni da je kvar bio u samom punjaču koji nije uspeo da adaptira naponsku razliku od 240 volti na ulazu i 5 volti na izlazu. Toliko se pouzdao zna. Imamo fotografije, imamo dokaze rastavljanja uređaja, dakle znamo da je punjač bio uzrok. – izjavila je Linel Kolins iz NSW Fair Trading.

Istraga je ustanovila da taj punjač nije bio usaglašen sa austalijskim standardima, pa je Rod Stov iz Fair Trading komisije izdao upozorenje korisnicima nesertifikovanih uređaja.

Te uređaje prati ozbiljna opasnost od strujnog udara ili požara -rekao je tada, a udruženje za zaštitu potrošača upozorilo je da nijedan uređaj ne treba koristiti dok se puni.loading...