Turistička atrakcija krije GROZNU TAJNU: MUČNA I POTRESNA LEGENDA koja će vam zgaditi KINESKI ZID!

Kineski zid
Wikipedia

Iako se ne vidi s Meseca, u šta još mnogi pogrešno veruju, Kineski zid je i dalje jedna od najpoznatijih građevina, a kad pročitate koje sve tajne skriva, biće vam još i fascinantniji.

 

Kineski zid građen je vekovima – prve utvrđenja za odbranu od napada nastale su još u 5. veku pre nove ere, a gradnja je nastavljena sve do 17. veka! Najpoznatiji delovi zida građeni su između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming, kad je zid dobio prepoznatljiv oblik koji danas najčešće i viđamo na fotografijama.

Kad je ceo zid povezan, protezao se na ukupno 8.851 kilometara, s prosečnom visinom od 15 metara, a širine od 7 metara. Unesko ga je u međuvremenu uvrstio na listu Svetske baštine, a do dana današnjeg ostao je jedna od najfascinantnijih građevina koje su napravile ljudske ruke.

Naravno, uz takvu građevinu vezane su i brojne legende. S kolena na koleno rado se prenosi priča plemenite i hrabre devojke Meng Đijang Nu, koja je želela da sakrije svog mladoženju od kineskih vlasti. Oni su tražili radnu snagu za građenje zida, a njenog muža su odveli upravo s tim ciljem. Meng nije više od godinu dana čula nikakve vesti o svom suprugu, pa je odlučila da ga poseti.

ČETIRI PROROČANSTVA koja su dugo bila STROGA TAJNA! Sad su isplivala na svetlost dana i JEZIVA SU!

Na dugom putovanju koje je potrajalo dve godine naišla je na mnoge prirodne prepreke, ali je konačno došla do dela zida na kojem je radio njen suprug. Nažalost, prešla je toliki put da bi saznala da je on umro od iscrpljenosti.

Čuvši to, Meng nije mogla da zadrži svoju tugu, tako da je plakala tri dana bez prestanka. Legenda kaže da je usled tolikog plakanja, Meng svojim suzama srušila deo zida. Legenda o Meng i njenom mužu želela je da ukaže na to koliko je ljudi životom platilo izgradnju zida radeći u teškim i nemogućim uslovima. Neki istoričari tvrde da je zid gradilo gotovo dva miliona radnika i da su mnogi završili s fatalnim posledicama zbog neuhranjenosti, umora ili nesrećnim slučajem.

Postoje jezive priče kako su sva ta tela zazidana u Kineski zid, pa su postala sastavni deo ove turističke atrakcije, koje svake godine posete milioni svetskih putnika. Istina ili laž? Nismo sigurni da li želimo da u ovom slučaju znamo pravu istinu.