Tužila ga udovica preminulog od raka pluća: Proizvođač duvana za kaznu plaća astronomsku cifru

Sudska porota s Floride odlučila je da kazni proizvodjača cigareta Ar Džej Rejnolds tobako (R.J. Reynolds Tobačo) sa 23,6 milijardi dolara na osnovu tužbe koju je podnela udovica jednog pušača, preminulog od raka pluća.

Porota u gradu Pensakola je donela odluku u korist tužilje Sintije Robinson posle saslušanja koje je trajalo četiri sedmice.
Tužba Sintije Robinson je jedna od hiljada podnetih u Floridi otkako je vrhovni sud te savezne države 2006. odbacio sudsku presudu po kolektivnoj tužbi u vezi s pušenjem, ali u kojoj se navodi da pušači i njihove porodice jedino treba da dokažu zavisnost od pušenja i da je pušenje izazvalo bolest ili smrt, pa da dobiju odštetu, prenosi “Alo”.
“Ar Džej Rejnolds tobako” će morati da plati Robinsonovoj i 16,8 miliona dolara na ime odštete.
Sintija Robinson je tužila ovu kompaniju 2008. godine u ime svog pokojnog supruga.
Potpredsednik Ar Džej Rejnoldsa, Džefri Rejborn ocenio je da suma koju firma ima da plati “baš prevelika” i rekao da će uslediti žalba.
Zastupnica Sintije Robinson je rekla da je porota želela da pošalje poruku da duvanske kompanije “ne mogu više lagati američki narod ili američku vladu o zavisnosti od cigareta ili smrtonosnim hemikalijama u njima”.
Rejborn je rekao da presudjena kazna “nije dopustiva po državnom i ustavnom zakonu”.
– Ova presuda nadilazi oblast razumnosti i pravičnosti i potpuno je nesaglasna s podnetim dokazima – rekao je Rejborn i najavio žalbu.