U ČETVRTAK ĆE NAS POGODITI SOLARNA OLUJA, može doći do ozbiljnih posledica

solarna oluja
Foter/NASA Goddard Photo and Video / photo on flickr

Ovaj fenomen dovodi do prestanka rada komunikacionih satelita, kvara na GPS uređajima, kao i problema prilikom leta aviona. Takođe, solarna oluja bi mogla da ugrozi rad kompjutera, odnosno gubitak memorije.

 

Solarna oluja je fenomen koji može da onesposobi komunikaciju, ali i celokupan život na planeti Zemlji, te stanovništvo dovodi u veliku opasnost! Naučnici se već nekoliko dana užurbano priremaju za ovu katastrofu, a kako je najavljeno, do nje će doći u četvrtak!

O ovoj opasnosti su se izjasnile NASA i američko ministarstvo za bezbednost, a mišljenja su im jako slična. Takođe, naučnici upozoravaju da čovečanstvo mora ozbiljnije da “poradi” na ovom problemu.

Naime, ovaj fenomen dovodi do prestanka rada komunikacionih satelita, kvara na GPS uređajima, kao i problema prilikom leta aviona. Takođe, solarna oluja bi mogla da ugrozi rad kompjutera, odnosno gubitak memorije.

Posledice bi mogle da traju mesecima, ili čak godinama, jer bi vlastima trebalo vreme da obnove infrastrukturu na koju se savremeni svet oslanja. Osiguravajuća kuća “Lojds” procenila je da bi šteta mogla da iznosi između 600 milijardi i 2,6 biliona (hiljada milijardi) američkih dolara.

Američka vlada tek sad je odlučila da preduzme ozbiljne mere povodom ovih upozorenja, a prva je bolje predviđanje svemirskih vremenskih prilika.

– Jednom kada nam se sistem sruši, to bi moglo da dovede do posledica koje je teško i zamisliti – kaže Danijel Bejker, direktor Laboratorije za atmosfersku i svemirsku fiziku Univerziteta u Kolardu.

Najave o promeni odnosa prema ovoj temi dolaze čak i iz Bele kuće.

– Došli smo do suštinske tačke preokreta u odnosu prema ovom problemu – rekla je Tamara Dikinson, član Kancelarije za nauku i tehnologiju Bele kuće.