Postoji izreka da je put do lepote bolan, i da lepota ima svoju cenu. Moderni trendovi poput depilacije bikini zone i čupanje obrva predstavljaju mačiji kašalj za stare metode ulepšavanja koje su odnele mnoge živote.

Neki modni trendovi bili su toliko opasni da su izazvali pravu agoniju kod ljudi koji su ih sledili. Udahnite guboko baš kao kad ulazite u tesne farmerke!

1.Korseti

 

Foto: Rendgen snimak korseta/ wikipedia

Nema sumnje da su uski kukovi san svake žene. U svakom slučaju trend uskog struka nije nikakva novina.

Po mišljenju mnogih ovo je najopasniji modni trend jer često izaziva nesvesticu uzrokovanu prekidom disajnih puteva.

U svakom slučaju nesvestica nije bila najgora stvar koja se dešavala ženi koja želi da odrrži svoj struk uskim pomoću korseta.

 

Organi su se pomerali sa svojih prirodnih mesta u organizmu izazivajući u nekim slučajevima unutrašnje krvarenje.

Polomljena rebra, histerija, depresija, zatvor, samo su neki od preko 100 zabeleženih bolesti izazvanih nošenjem korseta.

2. Vađenje rebra

 

Foto: Čuvena francuska glumica Poler

Današnji doktori izbegavaju ovaj zahtav jer zvanična medicina nema pozitivan stav o ovoj hiruškoj intervenciji, ali to svakako nije bio slučaj sa viktorijanskim hirurzima koji su ovu operaciju masovno obavljali. Posledica ove operacije najčešće je bila sepsa jer hirurzi tog vremena nisu koristili sterilne instrumente.

3. Vezivanje stopala (lotusov cvet) 

Kina je poznata po velikim izumima poput, papira, baruta, kompasa, ali njihov izum “lotusov cvet” ne spada u preterano popularne.

Ovaj fenomen datira još od od vremena kad je vladao imperator Li Ju, a trend “Lotusov cvet” inspirisan je čuvenom dvorskom plesačicom Jao Njang koja je vezivala svoja stopala oblikujući ih u oblik mladog meseca. Imala je svoju baletsku tačku koja je oduševljavala cara i njegove dvorjane jer je podlogu dodirivala samo vrhovima stopala u obliku lotusovog  cveta.

 

Čitav proces počinjao je od četvrte do devete godine kada su se devojčicama slamala stopala a zatim uvijala u trake koje bi im formirala stopala u nešto što najviše liči na kopita. 

 

Posledica ovakvih mera najčešće je bila infekcija koja je morala da se leči amputacijom nogu. Nekada ni amputacija nije pomagala. One srećnice koje bi preživele, suočavale bi se sa nepodnošljivim bolom do kraja života.

4. Ekstenzija vrata

 

Narod Kajan sa Burme ima neobično merilo lepote. Dug vrat je izuzetno poželjan statusni simbol koji je pritom i merilo lepote i seksipila.

Da bi postigle “savršenstvo” devojčicama od 2 godine se stavlja oko vrata takozvano ekstenziono prstenje.

Ovo prstenje pravi konstantan pritisak na ključnu kost uzrokujući njenu deformaciju i time se stvara utisak dugačkog vrata. Nošenje ovog prstenja zna da bude izuzetno bolno i uzrokuje trajnu deformaciju tela.

Žene tokom života povećavaju broj prstenova i tako se na duge staze zaista može trajno produžiti vrat tako da se žene u zrelim godinama zaista ističu dugačkim vratom.

U slučaju da budu neverne, muž im skida prstenje bez koga ne mogu da prežive jer im ujedno i atrofiraju vratni mišići i one ne mogu da izdrže teret glave.

5. Veštačke suze od velebilja 

Velebilje je jeda jako toksična biljka, a viktorijanske lepotice su koristile ulje ove biljke kako bi povećale zenice.

I pored toga što su znale da je to izuzetno opasan poduhvat u to vreme su velike zenice bile simbol ženstvenosti i seksualne snage.

Svoj seksipil plaćale su suvim ustima, nemogućnošću mokrenja, halucinacijama, slepilom, aritmijom i na kraju smrću.

U svakom slučaju viktorijanska era spada u najopasnije i u najzahtevnije modne periode.