“VAMA JE MORBIDNO, A NAMA SVAKODNEVICA”: Pogrebnici uz muziku i tortu proslavil “Grobarijadu” (VIDEO, FOTO)

Da je neko slučajno zalutao na ovu manifestaciju pomislio bi da je upao na nečiju svadbu

printscreen/facebook.com/Milan Biorac

Proizvođači kobasica imaju Kobasicijadu, majstori pasulja Pasuljijadu, ljubitelji slanine Slaninijadu, a vlasnici privatnih pogrebnih preduzeća svake godine organizuju Grobarijadu.

Da je neko slučajno zalutao na ovu manifestaciju pomislio bi da je upao na nečiju svadbu. Bela svečana dvorana, ljubičasti ukrasi, večera, muzika, pevanje, igra. Jedina razlika je što su mahom svi gosti proizvođači i prodavci pogrebne opreme i što nema mlade i mladoženje.

Ali zato ima torte i to u duhu same manifestacije – u obliku venca za sahranu. Ni prethodnih godina nije bilo ništa manje čudno, pa je tada torta bila čokoladna i napravljena u obliku kovčega u koji je domaćin zabio veliki glogov kolac.

Milan Biorac, pogrebnik iz Vrnjačke Banje ove godine je prvi put posetio ovo slavlje.

– Držimo firmu od 1995. godine, ja sam nasledio posao. Znamo dosta o ovom slavlju, jer se godinama unazad organizuje. Organizator je Radiša Mihajlović Drnda iz Požarevca, a ove godine je glavni bio kolega iz Despotovca Slaviša Milenković – objašnjava on.

Biorac kaže da je na proslavi bilo veselo i da se okupilo oko 200 ljudi.

– Tu su bili kamenoresci, proizvođači tekstila i kovčega, ko i mi koji to na kraju prodajemo i vršimo prevoz do grobnog mesta, večnog počinka – kaže on.

– Torta je bila mnogo ukusna. Nama to nije morbidno, to je naša svakodnevica. Tokom cele godine prisustvujemo tužnim i potresnim scenama, pa smo došli da se malo zabavimo – kaže sagovornik Telegrafa.