Šta se to krije u veličanstvenoj venecijanskoj palati?

 

Duž obala Velikog kanala u Veneciji nalazi se više od 170 palata od kojih je veći deo izgrađen u periodu od 13. do 18. veka. Jedna od najpoznatijih je palata Grasi.

Reč je o poslednjoj velikoj venecijanskoj palati koja je izgrađena pre propasti Mletačke republike. Porodica Grasi, poreklom iz Bolonje, kupila je plemstvo za 60.000 dukata i potom sagradila palatu kako bi imali dostojnu rezidenciju.

Palata je promenila nekoliko vlasnika, uključujući i Đanija Anjelija, pokojnog vlasnika Fijata. Trenutni vlasnik je francuski preduzetnik i kolekcionar moderne umetnosti Fransoa Pino.

Kad pogledate tu velelepnu zgradu nikada ne biste pomislili da njom vlada duh devojke koja se bacila (ili je bačena) sa jednog od balkona u dvorište palate, nakon što je pretrpela užasno nasilje. Mnogi stanari palate Grasi svedočili su da su nekoliko puta čuli da ih neko doziva i to imenom, kao i da su imali utisak da ta osoba stoji kraj njih i šapuće im na uho.

Tokom renoviranja palate ’80-ih godina desilo se nešto neverovatno. Noćni stražar je šetao hodnicima palate kada ga je neki glas vrišteći pozvao i rekao mu da stane.

Pošto se oporavio od šoka upalio je baterijsku lampu – išao je po mraku u obilazak jer je veoma dobro poznavao palatu. Potražio je osobu koja ga je pozvala, ali nije nikoga video.

Ipak, ono što je video ga prestravilo. Na korak od njega nalazila se ogromna rupa u podu koju su radnici ostavili neobeleženu i nezaštićenu. Vrisak duha palate Grasi spasio je život ovom čoveku.