ZA OVO TREBA IMATI ZELUDAC: Ovo mleko je najzdravije, ali kada vidite kako se dobija smučiće vam se sve

Međunarodni tim naučnika nedavno je objavio kako su otkrili supstancu koja bi mogla biti sledeća super - hrana.

mleko
pixabay.com

Reč je o posebnoj vrsti mleka, koja po hranljivosti prevazlazi kravlje mleko na koje smo navikli. Postoji samo jedan problem…

Verovali ili u pitanju je… mleko od bubašvabe!

Naučnici tvrde da su sintetizovali protein is creva bubašvabe za koji tvrde da ima veću kaloričnu vrednost od kravljeg mleka.

Istraživači su ovu supstancu izdvojili iz tela posebne vrste bubašvabe čiji je latinski naziv ”Diploptera punctate” a koja donosi na svet žive mladunce. Ista ta vrsta bubašvabe svoje mladunce neko vreme hrani ”mlekom” koji proizvodi a koje je puno proteina. Samo jedan kristal njenog mleka ima kaloričnu vrednost kao četiri puta toliko kravljeg mleka a u sebi sadrži i šećer i amino kiseline. Uz to – lako se vari!

Ostaje problem kako nabaviti dovoljnu količinu tog mleka, pošto bi bilo potrebno nabaviti milione bubašvaba za količinu dovoljnu da nahrani čoveka, ali su indijski naučnici uspeli da izdvoje gene potrebne za stvaranje ovog mleka i nadaju se da će uspeti da stvore metod za komercionalnu proizvodnju.

Ipak, ostaje pitanje koliko ljudi je spremno da pije ovakvo mleko čak i da se ono počne proizvoditi u velikim količinama. Bubašvaba je jedna od nekoliko vrsta insekata koje u nama izazivaju gađenje i samo to bi bilo dovoljno da im ispijanje ovakvog mleka bude neprijatno. Ipak, kako smo u dobu kada se vodi računa o ekologiji i ako se zna da uzgajanje goveda dovodi do štetnih posledica za planetu, istraživanja u cilju zamene kravljeg mleka se nastavljaju.

Ceo video možete pogledati ovde: