UZNEMIRUJUĆE PROGNOZE vodećeg svetskog klimatologa: Zbog ovog saznanja će vam biti drago što Srbija NEMA MORE!

balkan
Wikipedia

Ukoliko dođe do porasta godišnje temperature za četiri stepena, svet očekuje apokalipsa. Nivo mora će porasti, zbog čega će biti poplavljena priobalna područja, a ostatak će se zbog suše pretvoriti u pustinju. Baš ovakav strašni scenario očekuje Hrvatsku i Sloveniju, dok će od država u regionu najbolje proći Srbija, koja će mnogima biti utočište!

 

Uznemirujuću prognozu je dao jedan od vodećih svetskih klimatologa Parag Kan, koji je upozorio da bi Evropa u narednim decenijama mogla ozbiljno da bude pogođena klimatskim promenama!

Kako se navodi, ako temperatura bude viša za četiri stepena, doći će do povećanja nivoa mora za čak dva metra i biće ugrožen veliki deo Starog kontinenta, a reč je o teritoriji na kojoj žive stotine miliona ljudi. On navodi da bi severna Kanada, Skandinavija i Sibir mogli postati novi dom za stotine miliona izbeglica.

Prema njegovim navodima, Hrvatska, Slovenija i BiH postaće mesta u kojima život više neće biti moguć!

Istra će završiti pod morem, a jedino će Srbija imati potencijal kao izvor geotermalne energije (koristi se za proizvodnju električne i toplotne energije) i tu bi mnogi mogli da se skrase. Međutim, glavni azil za većinu stanovništva bi postali Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i severna Rusija. To će praktično biti jedina naseljiva područja na svetu.

Magistar meteorologije Verica Gburčik kaže da ovakav scenario nije isključen, ali tek do kraja ovog veka. Kako kaže, ugrožene će biti sve zemlje koje izlaze na more.

O tome se dugo priča, ali nije toliko dramatično. U slučaju ovakvog scenarija, Srbija je sigurnija jer nema more. To znači da je, uslovno rečeno, u boljoj situaciji od regiona. Što se tiče temperature, ako se rast nastavi po dosadašnjem uzlaznom trendu, ona bi mogla tek do kraja ovog veka da poraste za četiri, pa čak i više stepeni. Važno je reći i da nivo mora ne raste toliko brzo – ističe Verica Gburčik.