Zašto su snimci CEĐENJA BUBULJICA mega POPULARNI? Psiholozi objasnili zašto ih MILIONI gledaju!

bubuljica
Printscreen

Snimci na kojima ljudi cede bubuljice i akne imaju milione pregleda na Jutjubu, a evo šta nauka kaže, zašto je ta gadost toliko popularna. Stručnjaci kažu da su snimci toliko popularni zbog osećaja koji izazivaju u gledaocima, prenosi "Mondo".

 

Nauka odvratnog

Bez obzira na to da li jedva čekate da pogledate neki ovakav snimak ili to bukvalno ne možete da gledate, saglasićete se da je ceđenje bubuljica jedna odvratna stvar.

Mnogima su ovi snimci neodoljivi upravo zato što su grozni.

Psiholog Daniel Keli objašnjava da “umesto da čekamo da nešto uđe u naš sistem, pa da moramo da se borimo da to izbacimo, taj osećaj da nam je nešto odvratno nam pomaže da se držimo podalje od onoga od čega bismo mogli da se razbolimo”.

Opasnost od koje smo bezbedni

Još jedan od razloga zašto su “pimple-porn” snimci tako popularni nema veze sa osećajem gađenja, već sa uzbuđenjem. Obožavatelji ovakvih snimaka kažu da im gledanje ceđenja bubuljica pruža uzbuđenje, bez straha od opasnosti. Psiholog Nina Strominger objašnjava da su “negativna iskustva interesantna, naročito kada ste sigurni da vas ne mogu povrediti. Verovatno nećete zgaziti u pseći izmet da biste osetili kako je to, ali ćete možda kliknuti na link da gledate kako to neko drugi radi”.

GADNO DO BOLA: Ono što mu je izvadila iz uha će vas ZAPREPASTITI (VIDEO)

Uspavanka

Za neke ljude, ovi odvratni video snimci su umirujući. Obožavatelji snimaka dr Sandre Li kažu da ih gledanje ovih snimaka umiruje, a neke od njih čak i uspavljuje. Kombinacija umirujućeg glasa dr Li i nekog čudnog zadovoljstva koje gledaoci osete kada je bubuljica isceđena, kod nekih gledaoca stvaraju osećaj fizičkog zadovoljstva.

Dr Li je objasnila da su mnogi njeni obožavatelji prijavili osećaj takozvanog automomnog senzornog odgovora, odnosno onaj osećaj blagog, prijatnog ježenja, uzrokovanog određenih prizorima ili zvucima. Taj osećaj se takođe naziva i “orgazam mozga”.

“Slažem se sa tim da postoji nešto što vas gotovo hipnotiše dok gledate ovakve video snimke. Ponekad, kada stavljam svoje snimke na Internet, uhvatim sebe kako određene delove puštam iznova”, kaže dr Li.

Terapeutsko dejstvo

Osim toga, kod nekih ovi snimci imaju čak i terapeutsko dejstvo.

Dermatilomanija je mentalno stanje usled kojeg osobe imaju neprestanu želju da “kopaju” kožu, a to ide dotle da često imaju rane na telu. To je vrsta opsesivno kompulsivnog poremećaja, a nekim osobama koje imaju ovaj poremećaj, gledanje videa ceđenja bubuljica, pomaže da se kontrolišu.

“Znam da je nekim mojim pacijentima gledanje ovih snimaka pomoglo da se izbore sa dermatilomanijom”, kaže dr Li.

“Znam da je nekim mojim pacijentima gledanje ovih snimaka pomoglo da se izbore sa dermatilomanijom”, kaže dr Li.