ZBUNJENI MEŠTANI KRIVE ĐAVOLA: Dve oblasti u Sibiru progutala tama! (FOTO)

Prema izveštajima lista "Jakutija 24", lokalne četrti su utonule u tročasovnu tamu, od 11 do 14 sati.

printscreen/twitter.com/siberian_times

Fotografije koje objavljuju zbunjeni meštani pokazuju malo više od crnih senki stabala i zgrada te crveno nebo koje je neobjašnjivo pojavilo na tri sata. Atmosferi nije pomogao težak vazduh prepun crne prašinekao u hororu, piše “LiveScience”.

– Bilo je nemoguće biti na ulici – kažu svedoci bizarnog događaja za vesti “Sakha Daily”. Ostali lokalni stanovnici izvestili da je u njihovim domovima odjednom bilo crnilo, da je tajnoviti smog pretvorio bačve vode u bačve blata i da su obližnja jezera izašla iz pomrčine prekrivene prljavim, crnim slojem prljavštine.

Za rusku republiku Jakutska (zvana Sakha) deo Sibira koji je dom najhladnijih gradova na svetu, jul je dobrodošao odmor od sedmomesečnih zima koje divljaju od oktobra do aprila. Retko je doba godine kada meštani mogu izaći napolje bez rizika da se živi smrznu jer sunce se napokon na nebu zadržava više od 20 sati za razliku od zimskog vremena kada je jedva dva sata prisutno.

Zamislite zbunjenost i razočaranje kada je meštane sunce napustilo odjednom na tri sata, a zamenila ga tajanstvena, prljava pomračina koja je došla niotkud.

Šta se krije iza ovog događaja? 

– Iako je meštanin okrivio “Đavola” za ovu nepriliku, verovatno su krivci višestruki -šumski požari koji su goreli oko Jakutije i drugde u Sibiru – izvestio je “The Siberian Times”.

NASA Opservatorije Zemlje registruju i godišnje požare u Sibiru, stotine požara izbilo je već od maja koji su razorili deseine hiljada hektara šume. Dok je većina tih požara stotine milja daleko od gradova, dim i aerosoli oslobođeni od strane nekih od tih požara prekrili su dobar deo planete. Jedna grupa požara nastala je 3. jula i proizvela dim koji je prešao 8046 kilometara u razdoblju od 11 dana, prolazeći preko severoistočne Rusije, Aljasku i kroz Kanadu prije nego što je počeo da slabi.

– Dimovi tih dimenzija lako mogu zaseniti zemlju ispod i ispuniti vazduh gasovima koji zagađuju okolinu – napisali su naučnici NASA. Međutim i dalje nisu sa sigurnošću potvrdili tačan razlog takve pomračine u Jakutiji.

Sibir ima svoj udeo čudnih pojava, od vrećice pune odsečenih ruku koje su se u martu pojavile u snegu do kiša zlatnih poluga koje su ispale iz aviona. I industrijski Sibir ima dugogodišnje probleme zagađenja poput “krvave kiše” industrijske rđe koja je pala na parkiralište afbrike pre samo nekoliko nedelja. Ovaj događaj bi lako mogao biti spoj dimova požara i industrijskih otpadnih dimova.