Želeli su ostvarenje “američkog sna”, ali ono što su dobili je prava NOĆNA MORA!

Porodica Veli
Wikipedia/www.dreadcentral.com

"Kada bude sagrađena, moja kuća će biti najlepša, najudobnija i najraskošnija na svetu", rekao je Tomas Veli, ne slutivši da će ova građevina postati ukleta.

It was a cloudy, dreary day at the #whaleyhouse today. But ah! that's a Whaley kind of day! #whaleyhousemuseum #sandiego #gotghosts #instaghost

Фотографија корисника Whaley House Museum (@whaleyhouse) дана

Godine 1857. ovaj čovek se zajedno sa svojom porodicom preselio u novu kuću, koju je gradio u kalifornijskom gradu San Dijego. Da je bilo šta znao o strahotnoj sudbini koja je kasnije zadesila familiju Veli, nikada se ne bi nastanio u njoj.

Nedugo posle dolaska, Veliji su saznali o glasinama koje su kružile u njihovom novom komšiluku. Govorilo se da je dom sazidan na nekadašnjem groblju, a da je sama kuća izgrađena na mestu gde je obešen kriminalac Džejms “Jenki Džim” Robinson. Ipak to nije bilo ništa u poređenju sa strahotama koje su usledile.

Tadašnje ministarstvo za trgovinu SAD, proglasilo je ovo zdanje za najukletiju kuću u čitavoj Americi.

 

Veliki planovi najstarijeg člana porodice koja je imala šestoro dece, naterali su Velijeve da napuste Njujork i dođu u San Dijego. Posle izgradnje kuće, Tomas je otovrio radnju u prizemlju koja je ponela porodično prezime, a na drugom spratu je sagradio prvi komercijalni teatar u ovom gradu. Bio je to fantastičan početak novog života.

Ipak, prva tragedija koja je zadesila Velijeve jeste smrt Tomasa juniora, koji je tek godinu dana posle dolaska preminuo od šarlaha. Ubrzo zatim je požar progutao radnju u prizemlju, tako da su Velijevi imali dodatne troškove ne bi li je renovirali i pokrenuli opet.

 

U naredne dve dekade, Velijevi su živeli mirno iako su se sporadično žalili da su ih s vremena na vreme progonili duhovi. Ipak, 1882. godine Tomasova ćerka Violet je izvršila samoubistvo, pucajući sebi u grudi. Poznanici koji su poznavali prilike u ovoj porodici tvrdili su da je to delo duha, te da Violet nikada ne bi digla ruku na sebe.

Kroz nekoliko godina, umrla je supruga Ana Veli ali i još troje Tomasove dece.

Toured the Whaley House and this was probably the creepiest room. #whaleyhouse #TSTIVS

Фотографија корисника Tati Lozano✨ (@captain_tati) дана

Danas je dom Velijevih turistička atrakcija sa originalnim nameštajem iz njihove epohe. Mnogi posetioci ali i zaposleni su bar jednom prijavili nadležnima paranormalne pojave kao što su senke ljudi u punoj veličini, lica koja nestaju iza ćoškova, misteriozni miris lavande, vrisku, jauke ali i duh porodičnog psa porodice Veli.

Ghost Exploration at the Whaley House (7/15) #ghost #paranormalinvestigation #spirts #SHH #whaleyhouse

Фотографија корисника SHH...(Paranormal Club) (@sweetwaterhistoricalhauntings) дана

Zbog toga je ovo mesto jedna od omiljenih destinacija “lovaca na duhove” , koji dolaze iz čitavog sveta.