10 razloga zbog kojih mrzite svoj posao

Jedan od deset najčešćih razloga zbog kojih zaposleni mrze svoje radno mesto jeste nezadovoljstvo poslovnom karijerom, koju nemaju hrabrosti da izmene.

Kako je pokazala anketa objavljena na američkom sajtu Biznis insajder, zaposleni koji nisu ostvarili ono što su očekivali posle završenog školovanja i rade posao koji ih ne ispunjava osećaju se kao u zatvoru tokom radnog vremena. Zbog straha od gubitka posla oni nemaju hrabrosti da potraže novo radno mesto.

Drugi razlog zbog koga se zaposleni osećaju frustrirano na radnom mestu je pogrešan izbor profesije. Naklonjeni umetnosti koji su se školovali na primer za pravnika iz finansijskih razloga osećaju se promašenima, a posao koji obavljaju nema nikakvog smisla za njih.

Zaposleni koji na poslu osećaju da ne koriste većinu svojih potencijala takođe mrze svoje radno mesto.

Osobe koje obavljaju posao koji za njih nema nikakvog smisla osećaju se takođe frustrirano. Takve osobe imaju osećaj da im je dodeljen posao tek da bi nešto radili za vreme radnog vremena i osećaju se krajnje beskorisnim.

Zaposleni koji posao doživljavaju kao svakodnevnu obavezu takođe mrze svoje radno mesto. Čak i omiljeni hobi, ukoliko postane deo obavezne svakodnevice, postaće odbojan, smatraju autori studije.

Jedan od razloga frustracije na radnom mestu jeste i osećaj zaposlenih da ništa nije pod njihovom kontrolom. Osobe koje imaju neprestani osećaj da obavljaju radne zadatke koje im neprestano dodeljuju nadređeni i da ništa ne zavisi od njih takođe se osećaju nesrećnim na radnom mestu.

Osobe koje previše rade i koje su primorane da uvek budu dostupne klijentima, poput psihologa ili advokata, često osećaju prezasićenost poslom i nije redak slučaj da počinju da ga mrze zbog želje za slobodnim vremenom.

Zaposleni čije radno mesto ne pruža nikakvu sigurnu perspektivu, niti mogućnost napredovanja odlaze veoma nevoljno na posao.

Jedan od razloga zbog kojeg zaposleni nerado odlaze na posao jeste i prevelika ili premala udaljenost radnog mesta od kuće. Osobe koje stanuju blizu radnog mesta imaju osećaj da ne mogu da se otarase posla ni kod kuće, dok oni koji žive predaleko od firme u kojoj rade imaju osećaj kao i da ne napuštaju radno mesto.

Osobe koje su previše vezane za posao i čitav život podređuju karijeri ne mogu da se opuste van posla, koji vremenom počinju da mrze.