POPRAVITE SVOJE FINANSIJE! 12 svakodnevnih navika koje će od vas napraviti BOGATAŠA

Funta
Pixabay.com

Kao što vas svakodnevno vežbanje i pravilna ishrana čine da budete zdravi i u formi, tako sebe možete naviknuti kako da trošite novac ili da ga štedite. Tako ćete uvek imati ušteđevinu za crne dane, ali i novac da možete da častite sebe.

 

Ako želite da uštedite novac ili da ga jednostavo u narednom periodu imate više nego do sada, pratie ove savete:

1. Trošite manje nego što zarađujete

Nikada finansijski nećete stati na noge ako se ne budete pridržavali ovog pravila. Jednostavno se fokusirajte na uvećanje vaših prihoda, i vrlo pažljivo trošite, prestanite da trošite na stvari koje kasnije nećete moći da upotrebite, prvo razmislite kako proizvod ili usluga koje plaćate mogu pozitivno da utiču na vaš život.

2.”Prvo plati samom sebi”

Kako Biznis Isajder navodi, pravilo “Prvo plati samom sebi” se odnosi na odvajanje barem 10% od plate, dok ostatak ostavljate za račune i potrepštine. Ako se uhodate sa ovim pravilom, jako brzo ćete uštedeti za budućnost i “velike stvari”.

3. Napravite račun za hitne slučajeve

To će vam svakako poslužiti kao osnova za dalju štednju. Takav fond se lako može pretvoriti u ozbiljan račun koji će vam pomoći u ostvarenju finansijskih ciljeva, i spasiti vas kada dođu krizna vremena – kada izgubite posao ili se razbolite.

4. “Skrešite” sve dodatne troškove

Pod ovom stavkom se podrazumeva da čuvate račune i da ih na kraju meseca pregledate i saberete. Sve što vam se učini kao dodatni trošak izbacite sa spiska u narednom mesecu. To se naročito odnosi na ručkove i večere u restoranima koje, ako ne možete da izbegnete, barem izaberite jeftiniju varjantu. Pored toga, tu je i kupovina odeće i sitnih uređaja koji vam stoje po policama i ormarima ne otpakovani.

5. Mislite na nepredviđene okolnosti

Uvek odvajajte novac u neki od gore pomenutih fondova i za iznenedne probleme sa zubima, manje ili veće kvarove u kući koji se ne mogu predvideti, uostalom kao i problemi sa zdravljem.

6. Uplatite osiguranje

Možete napraviti male račune ili fondove ili se obratiti pouzdanim firmama koja se bave osiguranjem gde ćete uplaćivati osiguranje za automobil, u slučaju zdravstvenih problema, osigurati kuću od nepogoda… Manje-više, ovaj savet je sličan prethodnim, sem što se za to umesto vas lično može baviti neka pouzdana firma za koju pouzdano znate da će  nadoknaditi štetu ako dođe do nesreće.

7. Postavite ciljeve – kako i koliko ćete zaraditi

Predočite sebi plan kako i koliko novca želite da zaradite, zamišljajte kako ga trošite. Zatim, pište na papir svako jutro kako ćete iskoristiti dan i ostvariti dnevni cilj koji će vas dovesti do končnog velikog cilja.

8. Pravite pregled vaših aktivnosti i zarade

To možete raditi na godišnjem nivou, mesečnom, šestomesečnom ili kako želite. Ali uvek se osvrnite i vidite koliko su vam uspesi doneli, a neuspesi oduzeli.

9. Nosite sa sobom samo oniliko para kilioko vam treba za jedno piće i prevoz

Kada idete na posao ili izlazite sa prijateljima, ponesite sa sobom samo ličnu kartu i noac koji vam treba za jelo i piće što zavisi od toga gde idete i sa kim se nalazite. Jer ne možete potrošiti više novca, ako to “više” ne ponesete sa sobom.

10. Račune plaćajte na vreme!

Plaćanje računa pre roka će vas osloboditi dodatnih briga i blokada, kao i čekanja u redovima, pisanja žalbi i molbi. Takođe, pomoćiće vam da sagledate kolika su vaša primanja zapravo kada platite račune i namirite osnovne potrebe.

11. Izbegavajte nove kredite i dugove

Ako već otplaćujete kredit za nova kola ili stan, više puta razmislita ako podižete novi ili ulazite u novi dug zbog neke druge stvari. Prvo pođite od toga da li vam je ona baš potrebna i da li se već negde drugde može nabaviti jaftinija i pod lakšim uslovima.

12. Proveravajte izveštaje o kreditu i njegovoj otplati

Ne zanemarujte obaveštenja i oporuke od banke uvek ih čitajte i idite na konsultacije. Verujte nam i njima se podkradaju greške koje kada uočite možete da ispravite čak i da budete u dobitku, kredit otplaćujte na vreme, nije strašno ako se oslanjate na najmanju brojku koju zakon dozvoljava!