Neobaveštenost POTROŠAČA ide na ruku trgovcima: Znate li da robu možete da zamenite i BEZ RAČUNA?

Novčanik
Pixabay.com

U Srbiji se o pravima potrošača mnogo priča, ali o njima se malo zna, što trgovci koriste pa ih neretko krše iako im to zakon zabranjuje.

 

Ceh sopstvene neobaveštenosti većina nas je bar jednom skupo platila jer nas je trgovac izigrao i uskratio nam pravo da reklamiramo robu čijim smo kvalitetom nezadovoljni. Da li ste znali da imate pravo da uložite reklamaciju čak i u slučaju da ste izgubili fiskalni račun? To nije znala J.C. iz Beograda, koja je nedavno pokušala da nakon deset dana od kupovine vrati haljinu koja je nakon jednog nošenja pukla po šavovima.

PRAVA KUPACA

– 2 godine imate pravo na popravku i zamenu robe i bez garancije

– 14 dana imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko interneta, TV prodaje

– 30 dana je rok do kada je trgovac dužan da vam isporuči robu

– 6 meseci od kupovine robe, trgovci robu mogu da pošalju na servis samo uz odobrenje potrošača.

Prodavac nije uvažio reklamaciju jer nisam imala fiskalni račun. Obratila sam se Udruženju potrošača i dobila informaciju da je takav postupak nezakonit. Svaki trgovac je u obavezi da čuva kopiju fiskalne trake tri godine i na njoj se može utvrditi vreme kupovine prezentovanjem nekog drugog dokaza: slipa, izvoda. Na kraju su mi vratili novac – kaže J.C. za “Blic”.

DA LI VAS IZNENAĐUJE OVAJ PODATAK? Ovaj grad u Srbiji je najpovoljniji za život

Mali broj potrošača zna i da, ukoliko je robu poručio preko interneta, ima rok od 14 dana da se predomisli. Goran Popović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže da malo ljudi zna da, ukoliko se na kasi pojavi viša cena od one koja je napisana ispod proizvoda na rafu, potrošač ima prava da traži da mu se naplati niža cena.

Ako ste kupili cipele krajem zime i tek sledeće sezone uvideli da propuštaju vlagu, imate pravo na zamenu

– Ako roba ne odgovara prikazanom kvalitetu, trgovac je u obavezi da potrošaču ponudi zamenu, a potrošač može da zahteva i povraćaj novca – dodaje on.

Ako ste kupili cipele na rasprodaji krajem sezone i niste ih nosili do sledeće godine, a pri prvom snegu su vam se raspale, imate pravo na zamenu. Te cipele su stajale, nisu nošene i vi niste mogli znati u roku od 15 dana da nisu očekivanog kvaliteta. I večito pitanje – da li kupci treba da daju JMBG? Po pravilniku iz 2004. treba dati taj podatak za račun veći od 500 dinara. To jeste suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i poverenik je zatražio da se to promeni, ali do toga još nije došlo.