Da bi se račun za prosečnu potrošnju bar zadržao na sadašnjem nivou, potrebno je malo promeniti navike, savetuje novosadski Dnevnik.

 

Od narednog meseca struja u Srbiji biće skuplja 3,8 odsto, a prosečna cena će od 1. oktobra za sva domaćinstva, bez uračunatog poreza, akcize i naknade za obnovljive izvore energije, biti 6,6 dinara po kilovatu.

Iako poskupljenje nije veliko, građanima koji su sve praznijih novčanika svaki novi izdatak dodatno opterećuje kućni budžet. Posebno zato što dolazi zima, kada je potrošnja struje svakako veća pa će se, u skladu s tim, i računi uvećati. Zato je sigurno da će se mnogi građani potruditi da racionalnije troše električnu energiju i na taj način smanje izdatak za tu stavku. Da bi se račun za prosečnu potrošnju bar zadržao na sadašnjem nivou, potrebno je malo promeniti navike, ne trošiti struju onda kada to nije potrebno, usključivati kućne aparate kada se ne koriste…

Iako je poznato da se u Srbiji troši više struje nego u razvijenim zemljama, moglo bi se s velikom izvesnošću reći da je velika većina građana sve više energetski efikasna i ne troši je više nego što im treba jer jednostavno moraju da vode računa o svakom dinaru kojim raspolažu da bi mogli platiti sve što im je tokom meseca potrebno. Ipak, uvek se može uštedeti, i to čak i pri osvetljavanju domaćinstva gašenjem i samo jedne sijalice. Naime, ako je sijalica snage 60 vati upaljena prosečno pet sati dnevno, njena godišnja potrošnja je oko 110 kilovat-časova, odnosno mesečno na sijalicu “ode” oko deset kilovata. Dakle, ako umesto četiri sijalice rade dve mesečno se može uštedeti nešto više od 120 dinara.

Upravo toliko treba da bude veći prosečan račun po domaćinstvu mesečno kada na snagu stupi nova cene struje.

Na visinu računa za struju može se uticati i bez smanjenja potrošnje, ali ukoliko se troši više jeftinih nego skupih kilovata. To, naravno, nije uvek lako jer su jeftiniji kilovati u sve tri zone (zelena, plava i crvena) od 23 časa do 7 sledećeg dana, a najveća potrošnja stuje – uglavnom po podne, po povratku s posla, iz škole…, kada je kilovat četiri puta skuplji nego noću. Tako se uključivanjem kućnih aparata – mašina za veš i suđe, bojlera, termoakumulacionih peći… noću zaista može uštedeti. Sa sadašnjom cenom struje i potrošnjom od 500 kilovata i istim brojem skupih i jefitnih, račun je oko 3.500 dinara, ali ako se taj odnos promeni za svega 20 kilovata na stranu jeftinih, odnosno potroši se 230 kilovata u skupljoj tarifi i 270 u jeftinoj, račun se smanjuje oko 150 dinara, te se povećanje cene struje koje će uslediti od narednog meseca na računu ne bi osetilo.

Kilovat skuplji do oko 0,50 dinara

U odnosu na važeće cene, kilovat će biti skuplji od svega nekoliko para, pa do oko 0,50 dinara, a račun za prosečnu potrošnju biće stotinak dinara viši. Sadašnja cena kilovata, u zelenoj zoni i skupljoj tarifi iznosi 5,62 dinara, a u jeftinijoj tarifi 1,40 dinara, bez ostalih stavki koje se obračunavaju na računu, dok će od oktobra koštati 5,84 i 1,45 dinara. Umesto 8,44 i 2,11 dinara, koliko sada koštaju kilovati u plavoj zoni, od narednog meseca cena će biti 8,76 i 2,19 dinara, dok će cena kilovata u najskupljoj, crvenoj zoni, umesto sadašnjih 16,88 i 4,22 dinara, biti 17,52 i 4,38 dinara.loading...