Ako se komšija ZBOG KLIME bude žalio na vas, moraćete OVOLIKO da platite

Klima
winnond/freedigitalphotos.net

Komunalna inspekcija kontroliše korišćenje rashladnih uređaja po gradu. Komšije i prolaznici se žale zbog klizavih trotoara i mokrih zidova zgrada.

 

Klima uređaji zbog visokih dnevnih temperatura u glavnom gradu rade i danju i noću. Ipak, nemarne vlasnike rashladnih uređaja ugođaj bi mogao skupo da košta ukoliko je crevo sa kondenzovanom vodom izvedeno direktno na trotoar, pišu Večernje novosti.

I dok pojedince kazna može stajati 5.000 dinara, na račun firme može da stigne prekršajni nalog sa celih 25.000 dinara.

Žalbe komšija i prolaznika koji se nađu na meti curenja klima-uređaja na pešačkim zonoma i trotoarima centralnih gradskih ulica, vlasnici bi morali ozbiljno da shvate. U suprotnom, na njihova vrata mogla bi da pokuca komunalna inspekcija sa striktnim odredbama Odluke o komunalnom redu, koje se odnose na postavljanje klima-uređaja.

– Klima-uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzata na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno površinu u javnom korišćenju – navodi se u Odluci o komunalnom redu Grada Beograda.

– Uređaji se postavljaju na način kojim se ne dovodi do oštećivanja same zgrade, susedne zgrade i ne ugrožava bezbednost građana i okoline – dodaje se u odluci.

Grad Beograd propisao je i da se crevo za odvod kondenzovane vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do same zemlje, odnosno trotoara. Naime, pravilo kaže da crevo mora da se sprovede nazad u stan. Kako objašnjavaju iz gradske komunalne inspekcije, povezivanjem odvodnog creva klima-uređaja većeg broj stanova na oluk zgrade može doći do oštećenja olučnih cevi, pa i do oštećenja i narušavanja izgleda fasade i cele zgrade.

U ovakvim slučajevima komunalni inspektor konstatuje povredu odredaba odluke i preduzima mere u skladu sa ovlašćenjima datim Odlukom o komunalnom redu.loading...