AMBIJENT POVEĆAVA PRODUKTIVNOST: Tokom radnog vremena najbolje je slušati ovu muziku

Brojna istraživanja su potvrdila da slušanje muuzike može da poboljša produktivnost, ali najnovija istraživanja su pokazala da neki žanrovi na motivaciju utiču više od drugih.

kancelarija
pixabay.com

Najpopularnija muzika za poboljšanje produktivnosti, prema studijama “CloudCover Music” je klasični rok, a prate ga alternativna muzika i pop. Sa druge strane, hip-hop i hevi metal su shvaćeni kao oni koji najviše odvlače pažnju.

Projekt menadžer u “CloudCover Music” Meg Piedmont kaže da je sve do individualnih preferencija. 

– Sve je u kreiranju sopstvene radne atmosfere, personalizovane tako da vam obezbedi da radite najbolje što možete – kaže Piedmont.

Jedna stvar oko koje se većina ispitanika usaglasila je da je muzika omiljeni pozadinski zvuk na radnom mestu. Dok je 94 odsto ispitanika reklo da sluša muziku na poslu, 42 odsto sluša radio, 35 odsto podkastove, 25 odsto vesti, a 15 odsto audio i video zapise.

Prema mišljenju Piedmonta, otvoreni radni prostori su mnogo uticali na to da svi počnu da koriste slušalice, zbog buke u pozadini. Zapravo 30 odsto ispitanika je reklo da ih koristi kako bi se oslobodili pozadinskih zvukova, dok je 46 odsto njih priznalo da ih je koristilo kako bi izbegli razgovor sa kolegama.

– Slušanje muzike pomoću slušalica može omogućiti ljudima da se osećaju kao da imaju svoj prostor na otvorenom radnom mestu i da tako ostanu fokusirani – tvrdi Piedmont.

Muzika može da zbliži kolege, ali ih isto može i razdvojiti. Približno 26 odsto ispitanika je procenilo svoje saradnike na osnovu muzičke želje, ali 59 odsto zaposlenih smatra da muzika može da ih poveže sa kolegama.

Tišina je i dalje „zlato“

Uprkos trendu sa što više muzike na poslu, istraživači tvrde da je ipak tišina najbolja za rešavanje teških poslovnih zadataka, naročito onih za koje je potrebna velika koncentracija.

Prava plejlista za svaki zadatak

Kada tišina nije opcija, stručnjaci predlažu “uparivanje” žanra sa težinom zadatka.

Kako kažu, pokazalo se da neki zvuk “oslobađa” ljude od ograničenja, ili da na primer muzika utiče na raspoloženje, kao i da može pomoći da se izborite sa pospanošću.