Antić: Posredne štete od poplava od 100 do 240 miliona evra

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da bi posredne štete od poplava u energetskom sektoru mogle da dostignu od 100 do 240 miliona evra, ako bi Srbija bila prinuđena da uvozi struju.

On je na Ekonomskom samitu Srbija u Beogradu najavio da će ovih dana zbog toga razgovarati s predstavnicima Evropske energetske zajednice iz zemalja okruženja kako bi se videlo da li od njih Srbija može da očekuje pomoć.

Antić je dodao da će se razgovarati i sa Svetskom bankom i drugim kreditorima kako bi se obezbedila određena sredstva za uvoz struje, ako to bude neophodno.

– Trenutno smo najžešće posvećeni naporu da osposobimo Tamnavske kopove – kazao je ministar i dodao da je završena Studija Instituta „Jaroslav Černi” koja pokazuje da bi ispumpavanje vode iz tih kopova moglo biti brže od očekivanog.

Kop Tamnava je poplavljen sa oko 200 miliona kubika vode.

Prema rečima Antića, voda bi mogla da se ispumpava 50 kubnih metara u sekundi, što bi moglo da dovede do izvlačenja vode iz poplavljenih tamnavskih kopova za dva do tri meseca, što je mnogo ranije nego što se pretpostavljalo u početku.

To bi, kako je dodao, Srbiju moglo da dovede u poziciju da ove zime može da proizvodi dovoljno električne energije za svoje potrebe.

– U Kolubarskim rudnicima se trenutno proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, a ta količina zadovoljava potrebe TE ‘Nikola Tesla’ i energetskog sektora zemlje u ovom delu sezone – kazao je Antić.

On je upozorio da ta količina uglja nije dovoljna za zimske mesece, odnosno za periode praznika i slava, i da će biti jedva dovoljna za 50 odsto tražnje za strujom tada.

Antić je istakao i da bi isporuka iz tih ugljenokopa trebala da bude 90 do 95.000 tona dnevno.

Ministar energetike je kazao da je u Kopu Veliki Crljeni, gde je bilo 25 miliona kubika vode, nivo vode smanjen za dva metra, odnosno da je ispumpano 10 odsto.

On je podsetio da je procenjena šteta od poplava u energetskom sektoru Srbije oko 150 miliona evra, ali da to nije konačno, jer je najveći deo opreme za kopanje uglja u Kolubarskim rudnicima još uvek pod vodom.

Oštećenja si imali i TENT, TE Kolubara i Kostolac, kao i distributivna i prenosna mreža EPS-a, kazao je ministar.

Antić je ocenio i da je u interesu i regiona i Evrope da Srbija bude Emergetski stabilna, jer kako je naglaso „energetika je takva obalast u kojoj je nemoguće da se nevolje u jednom sistemu ne odraze na sve okolne”.