APOKALIPSA U SRPSKIM SELIMA: Grad uništio VOĆNJAKE I BAŠTE, domaćinstva ostala bez najboljih plodova!

Grad
facebook.com/Nikola Mitrovic

Nevreme praćeno gradom, koje je u subotu popodne zahvatilo delove centralne i zapadne Srbije, pričinilo je ogromnu štetu poljoprivrednicima.

 

Sela opštine Gornji Milanovac – Ozrem, Gornje Branetiće, Donje Branetiće, Gornje Banjane, Teočin i Lozanj zadesilo je u subotu veliko nevreme. Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, posetio je ova sela kako bi se uverio u razmere štete i sa građanima razgovarao na koji način opština može da im pomogne, saopšteno je danas.

Grad je opustošio bašte, njive i voćnjake.

Po rečima načelnika Opštinskog štaba za vanredne situacije Milorada Dimitrijevića, strelci iz protivgradnih stanica dejstvovali su u punom kapacitetu. Procena šteta od strane stručnih službi biće naknadno obavljena.

Prema operativni podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Radarskog centra “Bukulja”, na teritoriji opštine Gornji Milanovac dejstvovalo je 14 protivgradnih stanica i ispaljene su 53 rakete. Na području koje pokriva 11 stanica došlo je do elementarne nepogode – grad. U toku je sagledavanje situacije i u drugim selima koje je prema izveštaju Opštinskog štaba za vanredne situacije pogodilo nevreme.

Mehanizacija Javnog preduzeća za izgradnju od jutros je na terenu, i radi na otklanjanju posledica štete na putnoj infrastrukturi. Odeljenje za Inspekcijske poslove Opštine Gornji Milanovac, formiralo je ekipe koje su na terenu u cilju što bržeg sagledavanja i procene štete nevremena.

Voćnjaci uništeni i u Topoli

U Topoli se još procenjuju nevrena u kojem su najviše štete pretrpeli voćnjaci u selima Vinča, Krćevac, Belosavci, Trešnjevica, Šarevac, Brezovac, Lipovac, Banja, Belošavac i Kopljari.

Predsednik opšine Topola Dragan Jovanović, rekao je da prvi izvešaji govore da je šsteta na breskvi i šljivi stopostotna, a da će od jabuke možda nešto i ostati.

– U ponedeljak krećemo sa komisijama na teren da sagledamo ukupnu štetu i da molimo za pomoć Vladu Srbije da se ljudima bar poljoprivredni krediti reprogramiraju – dodao je Jovanović.

 On je ocenio da je evidentno da je šteta velika i da će opština učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne domaćinstvima koja su stradala u nepogodi.

– Obavili smo odmah konsultacije sa direktorom i vlasnikom fabrike za preradu voća u Jarmenovcima i dogovorili da sva šljiva koja je ostećena gradom, bez obzira na količine bude primljena i isplaćena proizvođačima – najavio je Jovanović.

Jovanović je uveren da bi prva klasa imala višu cenu, ali da je važno da se spasi ono što je ostalo.

– Sve sto može da se i sa zemlje pokupi biće primljeno da se šteta bar delimično sanira, a pomoćićemo i susednim opštinama pošto je grad zahvatio sve susedne opštine – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, tokom nevremena dejstvovala je protivgradna odbrana.

– Sve raketa koje smo imali smo ispalili, u proseku između pet i šest po stanici. Gad na primer u Mitrovcicu nije padao ni par minuta ali je bio izuzetno krupan i naneo je velike štete u voćnjacima i vinogradima – rekao je Jovanović.