ARANĐELOVČANIN U VELIKOM PROBLEMU: Stanar mu ostao dužan za kiriju i račune, a onda je usledio šok!

Kada je pre nekoliko meseci, na preporuku poznanika, svoj stan dao u zakup mladiću iz Kragujevca, Aranđelovčanin Bojan Petrović nije ni sanjao da će ga to koštati mnogo živaca, ali i 45.000 dinara duga za kiriju i komunalije.

zzgradastanstanovigrada
pixabay.com

Po rečima Petrovića, uprkos popuštanju i gledanju kroz prste stanaru, koji je od početka izbegavao da redovno plaća kiriju i molio za odgađanje, na kraju je, ipak, prevaren, pišu “Novosti”.

– Uveravao me je da sve obaveze za kablovsku, struju, komunalije izmirivao redovno, da ne brinem, a za tri meseca koliko je boravio u stanu nije platio nijedan račun. A kao vrhunac pozvali su me iz Policijske stanice Aranđelovac jer me je stanar prijavio da iznuđujem novac od njega. Angažovao sam advokata i uspeću da izbegnem veći gubitak, ali želeo bih da upozorim stanodavce da dobro provere i razmisle pre nego što nekog puste u svoj stan – navodi Petrović.

Ovakvi slučajevi u kojima bahati podstanari izigraju vlasnike, ostavljajući ruinirane stanove, neplaćene kirije, ili jednostavno odbijaju da izađu iz zakupljenog prostora, nisu usamljeni. Stanodavci se žale da je oblast izdavanja stanova neuređena, te da u njoj vlada bezakonje.

– Zakupni odnos između stanodavca i podstanara regulisan je Zakonom o stanovanju, ali je gomila pitanja, pojedinosti i detalja ostala nedorečena u “rupama” tog akta, a na štetu vlasnika. Neprestano se govori o tome da vlasnici stanova krše zakon, jer ne prijavljuju podstanare i ne sklapaju ugovor sa njima, pa time štete državi za neplaćanje poreza. A suština je u tome da država ništa ne čini da zaštiti vlasnike, a podstanarima su ostavljene velike mogućnosti zloupotrebe – kaže za “Novosti” Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije.

Po njegovim rečima, ako vlasnik stana odluči da izbaci postanara jer mu mesecima ne plaća kiriju i račune, kako je ugovorom dogovoreno, to neće moći još najmanje tri meseca.