Bajatović tvrdi: Biće Južnog toka!

Gasovod Južni tok će se graditi na ovaj ili onaj način i oko toga nema dileme, izjavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i naglasio da nije ugroženo snabdevanje Srbije gasom.

Bajatović je izrazio očekivanje da će izgradnja Južnog toka biti pomerena za godinu-dve, dok projekat ponovo ne zaživi.

Napomenuvši da se često postavlja pitanje koliko je Srbija oštećena zbog obustave Južnog toka, on je ukazao da je najveća šteta ako Južnog toka ne bude a da je ukupan rizik Srbije od tog projekta, ukupne vrednosti 2,2 milijarde evra, sveden na 30 miliona evra, što je dobro za zemlju.

– Mi smo u velikom problemu ako se ovaj projekat ne realizuje. Dobro je što za sada funkcioniše tranzit preko Ukrajine, što Banatski dvor funckioniše i što je skoro pun i što domaća proizvodnja iznosi 1,3 miliona kubnih metara na dan – rekao je Bajatović.

– Nismo ugroženi kada je u pitanju snabdevanje gasom –  poručio je on, uoči panela o energetici “Lideri u oblasti energetike”, u okviru konferencije “Svet u 2015”, koja se održava u beogradskom hotelu Metropol.

Podsetio je takođe da su Srbiji vraćene isporuke gasa iz Rusije u punoj meri, posle poremećaja u isporukama gasa u Ukrajini, i naveo da nismo potrošili ni zalihe iz skladišta Banatski dvor, tako da smo i dalje bezbedni, ako dođe do lošeg scenarija u vezi isporuke gasa.

Srbiji se, prema njegovim rečima, trenutno isporučije devet miliona kubika gasa dnevno iz Rusije, a imamo i 4,5 miliona kubika dnevno za duži period iz Banatskog dvora, ako zatreba, kao i 1,3 miliona kubika iz domaće proizvodnje, tako da Srbija ne može biti u krizi kada je u pitanju najgori scenario u isporukama gasa.

Kada je reč o garancijama u budžetu za zaduženje Srbijagasa, rekao je da ih za iduću godinu neće biti i da, ako želimo da sprovedemo finansijsku konsolidaciju Srbijagasa, tolerancija za plaćanje gasa biće “nulta” od 1. januara 2015.

Potrošači koji ne plaćaju gas će, kako je upozorio, ili biti isključeni ili će državna preduzeća i ona u restrukturiranju morati da budu budžetirana i moraće da plaćaju za gas Srbijagasu.

Bajatović je kazao i da će cena transporta gasa biti povećana sa jednog na tri dinara po metru kubnom, što će doprineti dodatnim prihodima Srbijagasa.

Ta sredstva će, kako je dodao, namenski ići isključivo za otplatu dugova, odnosno da se smanji deficit Srbije, a planirano je i povećanje mrežarine.

Na tome će se zasnivati pozitivan rad Srbijagasa u narednom periodu, kako bi sledeće godine postali firma koja će državi doneti novac i korist, ali pod uslovom pomoći države preduzećima u restrukturiranju i uz održavanje investicija, kao i da svi koji troše gas moraju da plate, objasnio je on.

Imajući u vidu i konkurenciju sledeće godine, kada nastupa liberalizacija tržišta gasa, moraćemo da se ponašamo u skladu sa tržišnim uslovima, poručio je Bajatović.