Balkanska tragedija: Čak 45% radnika PRISTAJE NA MANJU PLATU, a evo zbog čega

posao
pixabay.com

Iako postoji niz razloga zbog čega želimo da radimo za neku firmu, nije tajna da će plata u skladu sa očekivanjima kandidatima biti visoko na listi prioriteta.

 

A kako to izgleda kada na razgovoru za posao počnu pregovori o placti, MojPosao je istražio u anketi sprovedenoj na više od 1600 ispitanika.

Čak 45 odsto ispitanika spremno je da pristane na platu koju im poslodavac ponudi, čak i ako je niža od očekivane. Iako nisu zadovoljni time, ispitanici tvrde da ‘nemaju izbora’ ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plata vremenom i premašiti njihova očekivanja.

– Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plate retka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora – kaže jedan od ispitanika.

Jedna ispitanica otkriva pravi razlog zbog kojeg prihvata ponudu nižu od očekivane.

– Zaposlena sam, imam bar nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao – kaže ona.

Nešto manje ispitanika (33%) pregovaraće dok ne postignu željenu platu, a ukoliko im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom ispitanici koji imaju posao i spremni su da ga promene u ime veće plate.

– Uvek treba pregovarati, a naročito ukoliko mislite da posedujete sve kompetencije ili bar većinu od onih koje poslodavac traži – smatra jedan od ispitanika, a drugi tvrdi da nikada ne bi smeli da pristanu na platu koja nas potcenjuje.

– Ukoliko misliš da vrediš 10 evra po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 evra prihvati ukoliko ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 evra po satu – kažu oni.

Najmanje ispitanika (22%) pokušaće da pregovara, ali ukoliko ne postignu željenu ponudu tj. platu, pristaće na nižu. Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ukoliko posao sam po sebi ima niz drugih prednosti.

– Ako je razgovoru o plati prethodio uspešan dogovor oko svih ostalih uslova, pristaću na nižu ponudu – objašnjava ispitanik dok drugi kaže da će pristati na nižu ponudu ‘ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne’.