Bar u ovome nismo najgori: Srbin 16 puta manje zadužen od Evropljanina

Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji i pet puta manje nego u Hrvatskoj, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prema podacima koje je Dugalić danas izneo na 14. ekonomskom samitu u Beogradu, prosek kreditnog zaduženja u EU iznosi 12.500 evra po osobi i oko 4.000 evra u Hrvatskoj.

“Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit”, rekao je Dugalić.

On je rekao da ga često pitaju kada će kamate kod nas biti kao u Austriji, Nemačkoj ili Hrvatskoj, odnosno kada će biti jeftiniji, na šta je odgovorio da je to nemoguće, mahom zbog visoke referentne kamatne stope, visokog udela nenaplativih kredita i obaveznih rezervacija banaka.

Kako bi ilustrovao koliko je referentna kamata u Srbiji visoka, on je ukazao da je nakon spuštanja te kamate na 8,5 odsto ona i dalje daleko viša od referentne stope u Slovačkoj, koja iznosi 0,25 odsto ili u EU, gde iznosi 0,15 odsto.

Govoreći o nenaplativim kreditima, Dugalić je rekao da je njihov udeo u ukupnim zajmovima privrede 28,2 odsto, a građana 9,1 odsto.

“To je jedan od najlošijih pokazatelja u Evropi, jer se svaki treći kredit ne vraća, a banke za njih izdvajaju rezervacije 100 odsto, što je ogroman trošak”, rekao je Dugalić.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Goran Pitić ukazao je da je najveći udar loših kredita bankarski sektor u Srbiji osetio prošle godine “zaslugom nekoliko većih kompanija”.

Veliki deo problema sa lošim kreditima, kako je rekao Pitić, nastaje pre stečaja, dodavši da nije mnogo bolje ni kada se otvori stečaj.

U tom smislu, on je naglasio, da je Srbiji potrebna bolja zaštita poverilaca.