Beograđani ukrali struju za 154 miliona!

Krađa struje prisutna je u skoro svim delovima Beograda. Za samo šest meseci ove godine otkriveno je 4.346 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, koja je procenjena na 154 miliona dinara

Na teritoriji Beograda se nalazi mnogo stambenih objekata, pa čak i celih naselja koja se snabdevaju električnom energijom na ilegalan način. Krađa struje predstavlja ozbiljno krivično delo koje na godišnjem nivou napravi enormnu finansijsku štetu.

Slučajevi neovlašćenog korišćenja elektirčne energije otkriveni su u skoro svim delovima Beograda, a za šest meseci ove godine otkriveno je 4.346 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, koja je procenjena na 154 miliona dinara.

Kada otkriju neovlašćeno korišćenje električne energije, što je zabranjeno Zakonom o energetici, privredna društva za distribuciju pokreću krivični postupak po službenoj dužnosti, odnosno podnose krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu što za sada predstavlja jedini način brobre protiv krađe.

Veliki problem predstavlja i onemogućavanje ovlašćenih lica da pristupe mernom uređaju, instalacijama i mestu priključka, kao i da urade redovnu kontrolu. Sve su učestaliji fizički napadi i pretnje upućene monterima koji otkrivaju neovlašćeno korišćenje električne energije, pa se odluke sporije izvršavaju jer često nije moguće obezbediti asistenciju MUP-a.

Prema odredbama Zakona o energetici, za onemogućavanje ili ometanje rada ovlašćenih lica, počiniocima je zaprećeno novčanom kazna.

Sugrađani često kradu struju sa stubova ulične rasvete, železničkih pruga i obližnjih objekata, a u blizini objekata koja se snabdevaju električnom energijom na ilegalan način može naći pregršt žica i kablova koji često nemaju dobru izolaciju ili uzemljenje pa predstavljaju veliku opasnost kako po ljude, tako i po imovinu.

Ovom prilikom otkrivamo i šokantne činjenice koje se odnose na sve registrovane slučajeve krađe struje na području Srbije.

Naime, prema izveštaju za 2013.godinu, na teritoriji Srbije otkriveno je 12.930 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, što odgovara vrednosti od 139,8 miliona kilovat-sati, odnosno šteti od 1,48 milijardi dinara.