BEZ NAUKE NEMA ZARADE: Ovo su NAJPLAĆENIJA ZANIMANJA U 2017. godini!

operacija
foter

Na listi 20 najplaćenijih profesija u 2017. godini čak 14 dolazi iz oblasti medicine. Po prvi put posle mnogo godina ni jedna od njplaćenijih profesija nema veze sa informacionim tehnologijama. Ovo je lista od 5 najplaćenijih poslova prema izboru Biznis insajdera.

 

Kada biramo posao kojim ćemo se baviti, važno je uzeti u obzir i to koliko je željena profesija atraktivna i izazovna, a svakom je na vrhu liste prioriteta i zarada.

US News & Vorld Report su sačinili listu najplaćenijih poslova u ovoj godini, a prilikom odabira u obzir je uzeta visina plate, stopa zaposlenosti, mogućnost zapošljavanja, stres i balans između profesionalnih obaveza i slobodnog vremena. 

5. Doktro ortodoncije

Prosečna plata iznosi nešto više od 221 000 dolara godišnje, a stopa rasta zanimanja u narednih 10 godina je 18 odsto.

Zaposleni na ovoj poziciji svakodnevno rade na stvaranju lepih osmeha, korigovanju funkcija vilice i zuba i njihovog nepravilnog rasta. U svom posu koriste proteze, fiksatore  i niz drugih instrumenata čija je upotreba specijalizovana za svakog pacijenta ponaosob.

4. Ginekolog i akušer

Godišnja plata se kreće do 222 000 dolara sa decenijskom stopom rasta od 18 %.

Akušer i ginekolog se bave očuvanjem reproduktivnog zdravlja žene, svako sa posebnim zadacima. Ginekolozi pomažu pacijentkinjama da se izbore sa upornim infekcijama urogenitalnog trakta, seksualno-prenosivim bolestima, očuvanjem reproduktivnog zdravlja i održavanjem trudnoće. Akušeri imaju nešto konkretniji zadatak: briga o trudnici prilikom samog porođaja i nega novorođenčadi  u toku prvih dana života.

3. Maksilofacijalni hirurg

Prosečna godišnja zarada ide i do 224 000 dolara, a stopa rasta u narednih deset godina biće 18%.

Za razliku od stomatologa, oralni i maksilofacijalni hirurzi prolaze dodatnu obuku koja traje 4 godine. Tada postaju osposobljeni za obavljanje kompleksnih zahvata na licu, ustima i vilici kao što je npr. rascep usne i “fejs lifting”. 

2. Hirurg

Na godišnjem nivou hirurzi mogu inkasirati i više od 227 000 dolara, a profesija će do 2017. zabeležiti stopu rasta od 20%.

Njihov posao je kompleksan, a svakodnevno se suočavaju sa zahvatima koji podrazumevaju otvaranje delova tela kako bi se zalečile povrede, bolesti opasne po život i brojne deformitete. Po završetku medicinskog fakulteta očekuje ih specijalizacija koja traje 5 godina.

1. Anesteziolog

Sa prosečnom godišnjom platom od skoro 260 000 godišnje ovo će biti najplaćenije zanimanje u tekućoj godini.

Nije ni čudo što bi prosečan rast broja anesteziologa u dekadi koja sledi dostigao 21%. Život pacijenata nad kojima se vrši hiruški zahvat jeste u rukama anesteziologa. Oni vrše odabir medikamenta i opijata koji su neophodni prilikom izvođenja operacije. Takođe, anesteziolog vrši procenu rizika ulaska u anesteziju, održavanje života u tom stanju i projekciju buđenja. Najplaćeniji anesteziolozi rade u Detroitu, Mičigenu, Kanzasu i Masačusetsu.