Bio najbolji radnik, a rešio da da otkaz, pročitajte zašto

Zoran Vulišić, jedan od najboljih majstora Fabrike reznog alata u Čačku, nedavno je podneo zahtev za raskid radnog odnosa.

U obrazloženju Vulišića, koje je upućeno direktoru preduzeća, kadrovskoj službi i sindikatu, piše da „daje otkaz, jer želi da radi”.

Vulišić je, u međuvremenu, našao novi posao.

– Napustio sam fabriku i pronašao posao u građevini, koji je trenutno najpristupačniji. Jedan od mojih bivših kolega, koji je ranije takođe otišao iz FRA, video je da sam dobar radnik i majstor, pa sada zajedno vršimo usluge iz oblasti građevine – kazao je Vulišić danas Tanjugu.

Prema njegovim rečima, nakon njegovog odlaska iz FRA nije bilo nikakvih reakcija, nisu ga zvali ni rukovodioci, ni iz sindikata, ali mu, kako dodaje, uredno pišu da izostaje sa posla, bez obzira na to što je dao otkaz.

Vulišić je pozvao radnike, koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, da ne podržavaju sindikalne rukovodioce koji su u sprezi sa menadžmentima preduzeća.

– Sindikalni rukovodioci su uz direktore, ne bore se za radnike i njihova prava, a samo pojedinci to čine. Imam primer svoje bivše firme gde je predsednik sindikata podržavao rukovodstvo, neradnike, pijance i kartaroše – navodi dalje on i ističe da se sekretar sindikata zalagao za radnike, da firma opstane, pokušavao da nešto promeni, međutim, prema njegovoj oceni, teško će uspeti u tome.

Vulišić naglašava da mu se, uprkos tome što je raskinuo ugovor sa fabrikom, pišu izostanci.

– Pisanim, ali i usmenim putem, u prisustvu svedoka sam obavestio direktora OUR-a u kojem sam bio zaposlen da više neću raditi, izneo mu razloge, da bi moj neposredni rukovodilac i dalje pisao prijave zbog neodazivanja na posao, što je neshvatljivo – rekao je on.

Vulišić kaže da je čuo od kolega da rukovodstvo želi da prikaže kako je on dobio, a ne svojevoljno dao otkaz.

On, međutim, nije gubio vreme po odlasku iz FRA i odmah je našao novi posao, jer je to odlika ljudi koji, kako kaže, rade pošteno i dobro.

– Radio sam kao brusač navoja, obradu metala, sada sam u drugoj delatnosti, ali oni koji stvarno hoće da žive pošteno, od svog rada, uvek će se snaći i naći posao – zaključio je on.

Inače, Zoran Vulišić je u Fabrici reznog alata radio do 2001. godine kada je iz preduzeća otišao samoinicijativno zbog neispaćenih plata, a na posao se vratio na poziv i insistiranje direktora, koji je veoma cenio njegov odnos prema radu i majstorsku stručnost.

O Vulišiću u većinskom sindikatu imaju najbolje mišljenje kao čoveku i majstoru.