Bitcoin – Realnost ili mit

bitcoin
pixabay.com

Neverovatna vrednost kriptovalute koja je u zadnjih nedelju dana prodrmala berze širom sveta, dostigla je u nedelju vrednost od preko 11.000 američkih dolara. Za neke je Bitcoin odavno postala realnost, ali da li je zaista moguće koristiti ovu valutu u svakodnevnom životu?

 

Bitcoin je lako kupiti, malo teže napraviti, prelako trgovati sa njim, a najteže zaraditi. Iako je vazduh oko ovog digitalnog novca trenutno malo zaslađen i odaje osećaj koji imamo kada pomislimo na “američki san”, realnost jeste da, ukoliko želite da zaradite samo trgujući ovom valutom na berzi, morate sačekati dosta vremena da bi vam se to isplatilo.

Da se vratimo na našu svakodnevnicu, Bitcoinovima se trenutno mogu platiti rezervacije smeštaja, školarine, slot automati online, namirnice, bukirati letovi, kupovati proizvoidi Microsofta… Gledano sa ove strane, Bitcoin će vrlo skoro dobiti priliku da postane svakodnevnica naših života.

Međutim, ima ovde i druge strane kriptovalute. Kako raste, tako može i da pada.

Bitcoinu je trebalo dobrih 4 godina da počne eksponenciajno da raste na gore. Ukoliko posmatrate berzu tokom samo 24 časa, videćete velike fluktacije u vrednosti ove valute. Razlika u toku jednog dana pređe i do 2000 američkih dolara.

Na ovo se može dodati da će potražnja za ovom kriptovalutom biti sve veća i veća, pa se zbog toga i očekuje nagli rast cene jednog bitcoina. Zakon ponude i potražnje vlada svetskom berzom pa je po sadašnjem toku stvari budućnost Bitcoin sigurna, na duže je, međutim, vrlo nepredvidiva.

Možemo zaključiti da je Bitcoin odavno postao realnost. Balkan je počeo da se prilgođava svetskoj berzi pre četiri godine kad je bitcoin, kao način plaćanja prvi put predstavljen i kod nas. Trenutno Srbija i Hrvatska predovode ovaj talas modernizacije ali se vrlo brzo očekuje popularizacija Bitcoina, kao valute koja se koristi na dnevnim nivoima, širom celog Balkana.