Srbi su po konzumiranju ribe među poslednjim u Evropi. U Ždrelu se proizvodi izvrsna riba, a ko je probao ne žali da izdvoji i 500 dinara za jedan kilogram.

 

Ribnjak porodice Marinkić nije velikog kapaciteta, tako su odlučili. Za idealan uzgoj, kažu, potrebno je da riba bude u konstantnih 9 stepeni.

Sve što se proizvede ide restoranima i lokalnom stanovništvu za vreme posta.

Lolica Marinković priča da su pre 7 godina došli kako bi uzgajali samo mlađ, a pojašnjava I koliko se isplati uzgoj pastrmke s obzirom da smo zadnji u Evropi po konzumaciji.

Godišnje se izlovi jedan vagon pastrmke, a da proizvedu još toliko imali bi kome da prodaju. Ljubitelji lako izdvajaju 500 dinara, naročito koji su se uverili u slast ribe iz ovog ribnjaka.

Ovaj posao je dosta zahtevan, jer 24 časa mora da se bude na bazenu, objašnjava Lolica, ali kaže da se ne bi radilo da se ne isplati.

Da imaju mesta proširili bi se kaže za još toliko.

Na jedan uložen dinar može se zaraditi dinar, kaže računica, ali se na njega nekada mora malo duže čeka.