“BLAGO ONOM KO TE IMA”: Bitkoin premašio vrednost od 10.000 DOLARA!

bitkoin
promo

Digitalna valuta bitkoin danas je prešla granicu od 10.000 dolara, čime je desetorostruko uvećana njena vrednost u odnosu na početak godine.

 

Vrednost najpoznatije kritpovalute posle podneva, prema sajtu coindesk.com, iznosi oko 10.850 dolara, dok je na početku godine bila nešto ispod 1.000 dolara. Ranije danas je bitkoin prvi put vredeo više od 10.000 dolara, ali se već približava granici od 11.000 dolara.

Bitkoin je stvoren pre deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitkoin, ova valuta zbog stalne promene vrednosti manje deluje kao sredstvo plaćanja, a više kao roba – onaj ko je pre godinu dana kupio neki iznos bitkoina, sada bi imao 14 puta više novca u tradicionalnim valutama.

Deo tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitkoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta.

Američka kompanija CME za trgovinu valutama saopštila je u oktobru da planira da počne da radi s bitkoinima.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard krajem septembra je posavetovala centralne bankare širom sveta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitkoin.

Na konferenciji britanske centralne banke, Lagard je priznala da digitalne valute kao što je bitkoin trenutno ne predstavljaju naročitu pretnju postojećem sistemu pošto su “previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije”, a dodala je da su neke i hakovane.

Ona je ipak navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga “možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute”.