BORBA PROTIV RADA “NA CRNO”: Vlada unapređuje PRAVA RADNIKA, jer svakodnevno gubi OGROMAN NOVAC!

Radnici
Pixabay.com

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da su zbog borbe protiv rada "na crno" uvedene vanredne inspekcijske kontrole 365 dana u godini i 24 sata dnevno.

 

On je povodom početka kampanje “Reci ne radu na crno” rekao da je strateški cilj Vlade Srbije od 2014. godine borba protiv sive ekonomije i da će trajati neograničeno dok se nelegalan rad ne svede na nivo zemalja EU.

– Od nelegalnog rada štetu ima, ne samo država, već i radnici koji gube socijalne beneficije, nemaju plaćeno bolovanje, godišnji odmor i ne mogu da podignu kredit – rekao je Djordjević.

Dodao je da je Ministarstvo rada uvelo telefon za prijavljivanje poslodavaca koji angažuju radnike “na crno” i da je prijava anonimna tako da radnici neće snositi štetne posledice.  Procenjuje se da država zbog neprijavljivanja radnika dnevno gubi osam miliona evra.

On je, na pitanje novinara da li ima zaštićenih firmi jer je “Aleksandar Vučić kao premijer i gost jedne televizije rekao da zna da i u tom mediju ima neprijavljenih radnika”, rekao da nema zaštićenih firmi i da se cela Vlada zalaže za to.

– Stiže mnogo prijava među kojima ima i lažnih samo zarad promocije onog koji prijavljuje – rekao je ministar.

Đorđević je istakao da “Vladu ne boli samo činjenica da radnici rade ‘na crno’ u Srbiji već i to što nelegalno rade i u inostranstvu”.

– Preduzeli smo niz mera sa slovačkom vladom da obezbedimo da naši radnici ne rade ‘na crno’, a tako ćemo raditi i sa vladama drugih zemalja – rekao je Đorđević.

On je podsetio da je postignut sporazum sa Ruskom federacijom da se omogući da radnici koji su u toj zemlji ranije radili povežu staž, a da oni koji rade “na crno” neće moći da ostvare to pravo.

– Svi koji odlaze u inostranstvo na rad preko posrednika treba da pogledaju spisak registrovanih agencija na sajtu Ministarstva za rad i ne plaćaju proviziju posredniku jer nju treba da plati poslodavac – rekao je Đorđević.

Na pitanje kada će biti smanjeni parafiskalni nameti privredi Đorđević je rekao da je to kompleksno pitanje i da se na tome radi sa Ministarstvom finansija jer pre ukidanja tih neporeskih prihoda treba obezbediti da se republička ili lokalna kasa, zavisno u koju ide određeni prihod od nameta, puni drugim prihodima.

Ambasador Norveške u Srbiji koja pomaže Ministarstvu za rad u sprovodjenju akcije protiv sive ekonomije, Arne Sanes Bjornstad rekao je da se sistem u toj zemlji zasniva na principu da svi koji rade dobijaju ono što im pripada.

– Rad na crno se u Norveškoj zove prevarom jer oni koji nelegalno rade varaju sami sebe pošto ne dobijaju socijalne beneficije – rekao je Bjornstad.

Vršilac dužnosti direktora Inspekcije rada Stevan Đurović rekao je da je inspekcija prošle godine obavila 53.424 nadzora i utvrdila da je 22.411 ljudi radilo na crno što je za oko 3.000 ili 15 odsto više nego godinu dana ranije.

– U 2017. godini pronađeno je 769 neregistrovanih firmi i 1.183 lica na radu ‘na crno’, podneto 38 krivičnih prijava i naplaćena kazna u iznosu od 231 milion dinara – rekao je Đurović.loading...