BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE: “Manje je onih koji RADE NA CRNO i to nam daje nadu”

Za prvih šest meseci ove godine sprovedeno je za 30 odsto više nadzora u Inspektoratu za rad.

Posao
Foter / Dwonderwall / photo on flickr

– Ono što nam daje nadu jeste da već imamo manje ljudi koji rade na crno – izjavio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je nedavno prisustvovao edukativnoj radionici u Pančevu, koja je sprovedena u sklopu projekta “Reci NE radu na crno”, gde su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, a diskutovano je i o načinima efikasnog suzbijanja nelegalnog rada.

Kako je saopšteno, on je rekao da ministarstvo želi da pokaže koliko je odlučno u borbi protiv sive ekonomije, koja je nekoliko godina unazad problem u našoj zemlji i najavio da će rad inspektorata biti još efikasniji.

Inspektori će biti prisutni svuda što je jasan pokazatelj da država ima iskrenu nameru da se bori protiv rada na crno podvukao je ministar.

On je dodao da se inspekcijski nadzori sprovode tako što u kontrole ne idu inspektori iz mesta u kojem se vrši nadzor, već se oni rotiraju.

Ministarstvo je od marta ove godine pokrenulo ovaj projekat sa Norveškom ambasadom. Cilj ministarstva je da, kroz medijsku kampanju, radnici i poslodavci razviju svest o svojim pravima i koristima koji imaju od sprečavanju rada na crno – pojasnio je Đorđević i dodao da bi oni trebalo da znaju da inspektorat radi za dobrobit radnika, ali i poslodavaca, sputavajući nelojalnu konkurenciju.

On je ponovio da će borba protiv sive ekonomije biti još efikasnija u narednom periodu i da će se prisutnost rada na crno svesti ispod proseka EU, čime će Srbija, veruje, postati primer pojedinim zemljama članicama.

V.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović preneo je da su sa ministarstvom aktivno radili na suzbijanju rada na crno, te je u toku prošle godine otkriveno 3.000 lica koja rade na crno više nego 2016. godine.

Mere koje sprovodimo i dodatne kontrole inspektora dale su izvanredne rezultate. Otkrili smo 769 neregistrovanih subjekata koji su radili bez zakonskih regulativa, a posebno smo ponosni na činjenicu da je od 22.411 lica, koja su radila na crno, čak 21.171 njih zasnovalo radni odnos – rekao je Đurović.

Dodao je da pored praćenja rada i kontrole radno pravnog statusa zaposlenih, Inspektorat štiti i interese poslodavaca i kontinuirano vrši nadzore iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako je saopšteno, cilj radionica jeste podizanje svesti o važnosti sprečavanja rada na crno i dodatna edukacija šire javnosti o pravima i obavezama radnika i poslodavaca. Predviđeno je da se do kraja godine održi 10 radionica u gradovima širom Srbije.