Brazilci se hvataju za glavu: Svetsko prvenstvo će ih uništiti finansijski

Statistički podaci o ekonomskom rastu Brazila uoči održavanja Svetskog prvenstva u fudbalu nisu ohrabrujući.

Naime, ekonomski rast u prva tri meseca ove godine iznosio je 0,2 odsto u odnosu na prehodni kvartal.

Prema podacima Statističkog zavoda Brazila IBGE, u prva tri meseca ove godine zabeleženi privredni rast na godišnjem nivou bio je 1,9 odsto, što je ispod očekivanih 2,1 odsto, preneo je list Figaro.

Privreda Brazila stagnira još od ekonomskog buma 2010. kada je ekonomski rast ove zemlje sa 200 miliona stanovnika dostigao 7,5 odsto. Rast bruto domaćeg proizvoda Brazila 2011. pao je na 2,7 odsto, 2012. na jedan odsto a 2013. na 2,5 odsto. Rezultati u ovoj godini nisi ni malo ružičasti, investicije su između januara i marta smanjene za 2,1 odsto, što treči uzastopni mesečni pad.

Potrošnja domaćinstava je u prvom kvartalu ove godine pala za 0,1 odsto, što je prvo zabeleženo smanjene u protekle tri godine. Aktivnost u industrijskom sektoru je u navedenom periodu usporila za 0,8 odsto. Jedino je aktivnost u poljoprivrednom sektoru zabeležila rast od 3,6 odsto zahvaljući proizvodnji kafe, šećera, soje i pomorandži.

Istovremeno potrošnja u javnom sektoru je porasla za 0,7 odsto pod uticajem socijalnih programa koji odžavaju popularnost brazilske predsednice Dime Rusef četiri meseca uoči izbora. Zbog rasta javnih rashoda s jedne strane i usporavanja privrednog rasta s druge strane, cene na malo su porasle za 6,1 odsto u proteklih godinu dana, što je nateralo građane da izađu na ulice i protestvuju.

Bonitetna agencija Standard i Purs snizila je nedavno ocenu kreditnog rejtinga prve ekonomije Latinske Amerike sa BBB na BBB-.

U nimalo povoljnim ekonomskim okolnostima, Brazil je iz budžeta izdvojio 11 milijardi dolara za organizaciju Mondijala, što je izazvalo bes jednog dela populacije koji smatra da je pametnije bilo da se taj novac uloži u poboljšanje rada javnih službi. Brazilsko rukovodstvo, međutim, smatra da će Svetsko prvenstvo dati podstreh ekonomiji u stagnaciji. Očekuje se da će 600.000 stranih turista i 3,3 miliona Brazilaca posetiti Mondijal i potrošiti tri miljarde evra.

Vlada smatra da će svi sektotri profitirati tokom fudbalskog prvenstva, posebno hotelijerstvo, da će ono povećati bruto domaći proizvod (BDP) za ovu godinu za pola procenta i da će se zaposliti više od milion ljudi. Ministarsvo za sport Brazila ocenilo je da će Mondijal kao i Olimijske igre koje se održavaju 2016. u ovoj zemlji doprineti ekonomskom rastu od 0,4 odsto svake godine do 2019.

Ekonomisti, međutim, smatraju da će Mundijal podstaći privredni rast za 0,2 odsto BDP i da će ovogodišnji rast dostići tek 1,63 odsto. Odluka vlade Brazila o proglašenju neradnih dana u vreme održavanja fudbalskih utakmica državnog tima na predstojećem prvenstvu neće se pozitivno odraziti na ekonomiju zemlje.

Iako je organizacija Mondijal prilika za poboljšanje reputacije zemlje, imidž Brazila bi mogao biti narušen zbog socijalnih previranja kao i zbog loše infrastrukture ove šest puta veće države od Francuske, zaključuje Figaro.