Agencije za zapošljavanje u našoj zemlji nude najrazličitiju ponudu poslova, od onih klasičnih poput rada u administraciji do nekih za koje ne biste ni poverovali da postoje.

 

Prema podacima iz agencija, poslodavci u Srbiji najviše traže radnike u proizvodnji, magacinu i logistici, marketingu, trgovini i na administrativnim poslovima, dok nezaposleni najviše traže poslove u proizvodnji, prodaji, modnoj industriji, marketingu, ali i administrativne poslove. Dnevnice onih koji se zaposle preko agencija, kreću se u rasponu od 1.000 do 3.000 dinara u proseku.

Međutim , pored ovih “uobičajenih ” zanimanja, u njihovoj ponudi se može naći i nešto drugačije. Poslovi kićenja novogodišnjih jelki, sviranje violine na događaju, brojanje automobila na parkingu, promoter maskota (Meda DJ) i slični, samo su neki od poslova koji se traže preko pojedinih agencija za zapošljavanje. Ovaj način zapošljavanja, bez obzira na raznovrsnost ponude, vrlo je popularan i uzima sve više maha, a procenjuje se da takvih radnika u Srbiji ima oko 70.000.

U omladinskim zadrugama (OZ) su malo probirljiviji kada je ponuda poslova u pitanju. Tamo ne prihvataju rizične poslove, jer su oni koje angažuju mlađi od 35 godina.

Čuo sam da su nekada preko zadruga angažovali radnike da peru ili iznose leševe iz bolnica i to je bilo dobro plaćeno. Ni takvu ponudu nismo imali, ali recimo, ne prihvatamo radove na visinama višim od tri metra, pa zato alpinisti i monteri ne dolaze u obzir. Najviše se traže kasiri, mesari, pekari, vozači i radnici u proizvodnji. Na težim poslovima su angažovani viljuškaristi i zavarivači – rečeno nam je u jednoj OZ.

Dosta se traže mladi za pomoćne poslove, na deklarisanju robe, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, kuvari, radnici u proizvodnji. Minimalna cena rada u studentskim zadrugama je 135 dinara po satu i to se odnosi na poslove utovara, istovara i selidbe.

Nedavno je ministar za rad Aleksandar Vulin najavio novi zakon koji će regulisati rad preko agencija na lizing. Od dogovora sa sindikatima i poslodavcima zavisi da li će se on naći u skupštinskoj proceduri.loading...