BUDITE BOLJI: Unapredite svoje kritičko razmišljanje u 5 koraka

Razmišljanje
Printscreen/Youtube

Kritičko razmišljanje je veoma vredna veština na koju svako može da utiče odrđenim procesima. Odluke treba da donosimo svakodnevno stoga je veoma bitno da razvijemo svoj stav i ne budemo deo gomile.

 

Prvi korak: Formulišite pitanje

Treba tačno da znate šta želite, po pitanju svega. Ukoliko želite da otpočnete dijetu, koji je razlog što se na to odlučujete? Želiš da smršaš, da imaš više energije ili samo želiš da poboljšaš svoju ishranu. Svedite stvari na početni nivo.

Drugi korak: Sakupljajte informacije       

Sada kada znate šta je bitno da odlučivanje o vašim problemima uradite istraživanje. Nađite nekoga sa iskustvom da se posavetujete i čitajte puno o toj temi.

Treći korak: Iskoristite informacije i pitajte kritična pitanja

Šta je potrebno da se obavi taj posao? Koje su mane i pretpostavke? Da li vaša interpretacija pitanja zvuči logično?

Četvrti korak: Razmišljajte o posledicama

Razmišljajte kako će vaše odluke da se odraze na duge staze. Nešto što će vam doneti dobro sada ne mora da znači da će ostati dobro u budućnosti. Šta je u pitanju? I šta može da krene po zlu?

Peti korak: Razmotrite drugačiji ugao gledanja

Kada menjate perspektivu bolje upoznajete subjekat o kojem je reč. Imate priliku da razmišljate o informacijama koje imate i o tome kako se osećate. Na primer ukoliko saslušate zašto se drugi protive vašoj navodnoj dijeti, možda i sami promenite mišljenje o tome.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u videu: