BUDITE OPREZNI PRILIKOM KUPOVINE: Srpski butici puni garderobe koja NARUŠAVA ZDRAVLJE

Kupovina
Pixabay.com

Ako vam odeća pušta boju dok je nosite ili osećate peckanje i svrab čim je obučete, bacite je odmah i javite se lekaru. Ovo su sigurni pokazatelji da garderoba nije bezbedna i da sadrži hemikalije koje narušavaju zdravlje, pa čak i izazivaju kancer!

 

Najopasnije su stvari proizvedene u Kini, u kojoj su u tekstilnoj industriji dopuštene sve opasne hemikalije koje su u Evropi i SAD zabranjene. Budući da kod nas ne postoji kontrola toksičnih metala i otrovnih boja u odeći, takva zatrovana garderoba se vrlo lako nađe na našim rafovima.

Istraživanje organizacije “Grinpis”, koja je u više navrata ispitivala ispravnost odeće i obuće u Evropi, pokazuje da među štetnim hemikalijama u garderobi preovlađuju formaldehid, dimetil – fulmarat i nonilfenol, koji može narušiti hormonalnu funkciju. Formaldehid se inače koristi za očuvanje leševa, a u tekstilnoj industriji služi da bi sprečio gužvanje prilikom dugog transporta.

– Kada se koristi u većim koncentracijama, formaldehid je kancerogen, a pri svakodnevnoj upotrebi može biti opasan i u manjim količinama. Postoje propisi kolika je količina dozvoljena u odeći ali u Srbiji nemamo kontrolu kojom bismo to proverili. Toksične hemikalije preko kože mogu dospeti u krv i izazvati razna oboljenja – kaže toksikolog Dragan Joksović.

Goran Papović, predsednik NOPS, potvrđuje da od 2000. godine kada je ukinuta Agencija za hemikalije, u Srbiji ne postoji analiza hemijskog sastava odeće i obuće.

 – Zato imamo razloga da sumnjamo da sve što Evropa protera sa tržišta završi kod nas. Potrošači se najviše žale na odeću koja pušta boju, skuplja se posle prvog pranja ili odmah raspara. Zato treba izbegavati kupovinu plagijata i pažljivo čitati sirovinski sastav, iako ni to nije stopostotna zaštita – kaže on.

Kineska roba i azo boje najopasnije

Dr Aleksandar Adamović, direktor zavoda za kožne i venerične bolesti kaže da se reakcije na koži javljaju prilikom nošenja jeftine kineske garderobe.

 – Ako se na koži pojave crvenilo, svrab, sitni plikovi i čvorići, nije dovoljno samo da prestanete da nosite odeću već i da se javite lekaru. Takve alergijske reakcije se ne leče na svoju ruku – ističe dr Adamović.

Stručnjaci ističu i da su najopasnije azo boje. Dobijaju se iz azo benzena i najbrojnije su u tekstilnoj industriji. Služe za bojenje vune, pamuka i svile. To su pre svega narandžasta, žuta i crvena boja.loading...