BUDUĆNOST KOJA PLAŠI: Roboti će uskoro ljudima OTIMATI POSAO, ali to nije najgore!

robot
pixabay.com

Britanska vlada mora da interveniše i zaustavi automatizaciju koja povećava nejednakost plata.

 

Na to je upozorio Institut za istraživanja državne politike (IPPR).

Roboti neće nužno biti štetni za ekonomiju, ističu u IPPR-u, pojašnjavajući kako bi zahvaljujući automatizaciji produktivnost u Velikoj Britaniji do 2030. godine mogla da raste za 0,8 do 1,4 posto godišnje a BDP za 10 posto, prenosi BBC. 

Upozoravaju ujedno kako to povećanje možda neće biti ravnomerno raspoređeno jer je “tehnički potencijal” za automatizaciju u kategoriji poslova koji zahtevaju niske kvalifikacije u proseku pet puta veći nego u kategoriji dobro plaćenih poslova. 

Tako su daleko veće šanse da će poslovi koji traže niske kvalifikacije u idućim decenijama biti ukinuti dok će samo radnici s višim kvalifikacijama moći da traže veće plate. 

Najveći rizik identifikovan je u sektoru veleprodaje i maloprodaje gde bi moglo da se automatizuje čak 65 odsto poslova. 

Sledi transport s udelom poslova pogodnih za automatizaciju od 63 odsto, pa industrija gde odgovarajući udeo poslova iznosi 58 odsto. 

Istovremeno bi se povećale plate radnika koji se služe sofisticiranim zanatima, što bi dodatno povećalo razlike u dohocima, napominju u institutu.