CENA SVINJETINE SKAČE, PUNITE ZAMRZIVAČE: Do zime možemo da očekujemo neverovatnih 700 dinara po kilogramu

Meso
Pixabay.com

Skoro neprimetno, cena svinjskog mesa rasla je iz nedelje u nedelju za po 10-20 dinara, pa tako kilogram buta sada u malim mesarama u Srbiji košta i do 570 dinara, ali ni tu neće biti kraj, pa tako do zime kilogram buta može kupce stajati i do 700 dinara po kilogramu.

 

U julu, but se mogao kupiti za 450 dinara, a danas je ta cena za 60 do 120 dinara više, u zavisnosti od radnji i akcija u velikim marketima. Aktuelna cena građanima je visoka, kao ona u doba praznika kao što su 1. maj i Đurđevdan, kada skače potražnja za svinjetinom.

 
Sušna godina koja utiče na rast cene stočne hrane mogla bi biti krivac za skok cena svinjskog mesa, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.

– Rastu cena doprineće i kriza u stočarstvu, visoka cena prasadi za tov koja je sada između 350 i 400 dinara, a nema ni dovoljno prasadi za tov. Cena svinja za klanje je već 205 i 210 dinara. Zbog toga bi cena buta mogla da skoči i na 700 dinara za kilogram – smatra Prostran.

Cena tovljenika za klanje od marta je skočila od 140 do 165 dinara za kilogram, dok je prošle nedelje kilogram stajo i preko 200 dinara.

Prema Prostranovim rečima, već sada realna cena svinjskog buta bila bi oko 600 dinara za kilogram, ali je ona visoka u odnosu na kupovnu moć građana.

– Cenovni koeficijent za but je tri ili tri i po puta kilogram žive vage. To znači da bi cena u normalnim uslovima trebala da bude 600 dinara ili više – smatra Prostran.

Da slobodno tržište ne funkcioniše baš najbolje, pokazuje i to da je svinjski but prošle godine, kada je cena tovljenika bila prepolovljena, koštao oko 400 dinara, umesto da bude jefitniji.

Piletina po starom cenovniku

Cena piletina daleko je ispod cene svinjetine, a batak i karabatak sa kostima mogu se kupiti već za 260 dinara za kilogram. Pileće grudi ili belo meso, kako ih zovemo, nešto je skuplje, ali se grudi sa kostima u marketima mogu naći već za 339 dinara za kilogram.

Međutim, kada je prošle godine poskupelo svinjsko meso, povećana je i cena piletine od pet do 25 odsto, zbog, kako su tvrdili proizvođači, manje ponude tovljenih pilića.