CENE DIVLJAJU: Nakon svinjetine i piletine poskupljuju i OVE NAMIRNICE

Meso
dok1 / photo on flickr

Zbog rasta cena tovljenika, svinjsko meso u Srbiji u poslednje dve nedelje poskupelo je i do 40 odsto. U prvoj polovini avgusta očekuje se i poskupljenje prerađevina za 15 do 20 procenata. Promet pada, potrošači negoduju, a država je spremna da reaguje ukoliko cene nastave enormno da rastu.

 

Proizvođači i trgovci su presekli – svinjetina je poskupela. Samo u poslednjih desetak dana cena svinjskog buta, na primer, iz nekoliko puta, sa oko 400 dinara otišla je na 530, 550, pa i 600 dinara po kilogramu. Cena prerađevina za sada je nepromenjena.

Gužvu su iskoristili i živinari pa su zbog veće potražnje, podigli cenu piletine za 15 odsto.

– Dok u Evropskoj uniji potrošači izdvajaju 17-20 odsto za hranu, u Srbiji je taj procenat mnogo veći i iznosi čak negde oko 40 odsto, što znači da će bilo koje poskupljenje neke životne namirnice rapidno da se odrazi na standard potrošača u Srbiji – objašnjava Vera Vida iz Centra potrošača Srbije.

Trgovci ne žele pred kamere. Kažu da su najave poskupljenja svinjskog mesa u medijima i isplata penzija najpre uticali na porast tražnje, da bi zadnjih dana beležili pad prometa od 10 do 15 odsto. U proteklih 14 dana cena žive vage skočila je sa 130, na 190 dinara po kilogramu.

– Cena tovljenika na evropskom tržištu je porasla zbog završenih trgovačkih aranžmana sa Kinom koja je u ovom slučaju veliki uvoznik svinjskog mesa iz Evropske unije. Samim tim, zbog smanjenog broja prasadi koji je ušao u tov početkom godine u Srbiji izjednačile su se cene sa Evropskom unijom i to je dovelo do povećane potražnje u Srbiji i samim tim cena je porasla – kaže Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Ukoliko cene svinjetine nastave enormno da rastu, država će intervenisati.

– Već imamo spremno 37.000 tovljenika. Ukoliko to ne bude dalo odgovarajuće rezultate, država će olakšati uvoz, pa će čak pribeći i interventnom uvozu ukoliko to bude bilo potrebno. Naravno, očekujemo da će se u narednih deset dana tržište u Srbiji stabilizovati – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač.

U Srbiji se tradicionalno najviše troši svinjetina. Prosečno domaćinstvo godišnje potroši više od 40 kolograma. Da li će tako i ostati, najviše zavisi od cene.loading...