CENE STANOVA U BEOGRADU NAGLO SKOČILE: Evo koliko novca treba da izdvojite za NEKRETNINU u srpskoj metropoli

Beograd je poslednjih sto godina jedan od najatraktivnijih destinacija za migracije na teritoriji zapadnog Balkana. Uvek se traži kvadrat više.

pixabay.com

Zbog velike potražnje stanova, razvijene infrastrukture, mogućnosti zaposlenja, vrednost nekretnina u srpskoj metropoli daleko je veća od ostalih većih gradova u regionu.

Na području bivše Jugoslavije jedino mogu da pariraju Zagreb, Ljubljana i nekoliko primorskih turističkih centara, gde su stanovi skuplji. Trenutno, u Beogradu su daleko jače cene stanova nego u Sarajevu, Podgorici i Skoplju. 

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani. Od januara do kraja juna u svih 17 opština, prema podacima u izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) prodato je 1.712 stambenih jedinica. Prosečna cena kvadrata u drugom kvartalu je 1.171 evro, pišu Večernje novosti. 

Međutim, ako bi u analizu ulazile samo centralne gradske opštine, cena kvadrata u glavnom gradu Srbije je značajnije veća. Prosek popravlja veliki investicioni bum luksuznih stanova.

Od 2015. godine pokazalo se da postoji opravdana glad za stanovima luksuznije gradnje. Kvadrat stana u elitnim novoizgrađenim četvrtima Savskog venca se prodaju oko 3.500 evra. Prosečnu cenu pojačavaju prodati stanovi na Vračaru i Starom gradu. Ako se izuzmu prigradske opštine, cena kvadratnog metra stana u Beogradu je 1.450 evra.

Najskuplji nekretnine na prostoru bivše Jugoslavije su u Dubrovniku. Prosečan kvadratni metar košta neverovatnih 3.370 evra. Paprena je i Ljubljana, gde je kvadratni metar stana, u proseku prodavan za 2.750 evra. U Rovinju i Splitu kvadrat je 2.500 evra. U Zagrebu, prethodnih godinu dana kvadratni metar prodavao se u proseku za 1.800 evra. Toliku vrednost imaju i nekretnine u Budvi.