CIFRE OD KOJIH BOLI GLAVA: Evo koliko se MILIJARDI EVRA vrti na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u fudbalu

Novac
Pixabay.com

Na evropskim prvenstvima od 1960. do 1976. nastupale su po četiri reprezentacije. Sada ih je 24. Zbog ljubavi prema sportu?

 

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu specifično je po tome što je UEFA broj reprezentacija povećala sa 18 na 24, skoro pa polovinu od svih svojih 55 nacionalnih članica. Mnogi su to popratili tvrdnjama o želji da se fudbalske nacije što masovnije dovede na sportski festival. Ali, brojke ukazuju da je pravi razlog tome novac. I to jako puno novca.

Od 1960. u Francuskoj do 1976. u Jugoslaviji, u Zagrebu i Beogradu, na evropskim prvenstvima nastupale su samo četiri reprezentacije. Da bi se to povećalo prvo na osam, pa na 16. Novih osam reprezentacija na ovom prvenstvu znači i 20 utakmica više. 2,5 miliona gledalaca na 10 stadiona znači i 1,5 miliona više turista, što je povećanje od milion više u odnosu na Poljsku i Ukrajinu.

Pre četiri godine zarada je bila 1,4 milijardi evra, ove se godine očekuje pola milijarde više. Što se fonda nagrada tiče, nije ni to za bacanje, to je sada skočilo na 300 miliona evra, odnosno osam miliona već i za samo kvalificiranje na turnir. A to je lep džeparac, bez obzira na, na primer, 100 miliona evra koliko je ove godine inkasirao Lester siti osvajanjem Premijer Lige. 

UEFA je i inače vrlo ambiozno krenula s novcem. Samo za Ligu prvaka u prošloj sezoni inkasirala je na pravima i sponzorstvima 1,5 milijardi evra. Ali, sve je to logičan nastavak onoga što se i inače događa s finansijama oko vrhunskog sporta poslednjih godina. Za sljedeću sezonu Premijer lige planira se zarada od TV prava od čak 3,3 milijarde evra.

3,5 milijarde evra zaradilo se na TV pravima od Svetskog prvenstva u

 fudbalu u Brazilu 2014. i još pola milijarde od ulaznica.

Uostalom, reč je o svetu fudbala u kojem se najskuplji klub na svetu Real Madrid procenjuje na 3,65 milijardi dolara, Barselona na 3,55 milijardi, Mančester Junajted na 3,32 milijarde, Bajern 2,68, Arsenal 2,02 milijarde…