Cigarete ponovo skuplje od sledećeg meseca

Razlog za poskupljenje je, kako nam potvrđeno, povećanje akciza. Naime, prema zakonu koji je donet u vreme kada su, pre desetak godina, prodavane domaće fabrike duvana u Nišu i Vranju, akcize na duvanske proizvode povećavaju se svakih pola godine.

Cigarete u Srbiji sledećeg meseca poskupeće od četiri do pet dinara po paklici, saznaje „Blic”.

Razlog za poskupljenje je, kako je potvrđeno, povećanje akciza. Naime, prema zakonu koji je donet u vreme kada su, pre desetak godina, prodavane domaće fabrike duvana u Nišu i Vranju, akcize na duvanske proizvode povećavaju se svakih pola godine.

Ovim tempom koji je predviđen do 2020. godine postiglo bi se da se akcize na domaće cigarete usklade sa akcizama koje važe u zemljama Evropske unije. U tim zemljama je minimalna akciza za najjeftinije cigarete 1,8 evra po paklici cigareta.

Uprkos tome što je ranije najavljivano da bi, u predviđenom paketu izmena fiskalnih zakona, moglo da dođe i do izmena Zakona o akcizama, a kako bi se povećala akciza na dizel i tako izjednačila sa onom koja se plaća za benzin, ali i promenio način obračuna akcize na alkoholna pića i kafu, za sada se na tome ne radi.

Prihodi od akciza u republičku kasu su značajno podbacili, ako se izuzme naplata nameta na gorivo. To se tumači, pre svega, padom potrošnje navedenih proizvoda, ali i time što je došlo do ekspanzije nelegalne proizvodnje i trgovine ovim robama.loading...