Čuvajte se: Ovako možete ostati bez novca na karticama

Ukoliko primetite da vam se ovo desi, obavezno odmah pozovite svoju banku kako biste blokirali karticu, jer je svaki minut bitan. Ukoliko to ne uradite, veoma brzo možete da ostanete bez novca na računu!

Ukoliko ovih dana koristite internet za plaćanje, budite maksimalno oprezni, jer hakeri iz inostranstva skidaju novac s računa naših građana!

Prvo se kreće s manjim iznosima i kad im to pođe za rukom, nastavljaju da “pelješe” vaš račun sve dok ima sredstava na njemu. Ukoliko primetite da vam se ovo dešava, obavezno pozovite odmah svoju banku kako biste blokirali svoju karticu, jer je svaki minut bitan. Ukoliko to ne uradite, veoma brzo možete da ostanete bez svog novca na računu.

Aleksandar Stojković postao je žrtva hakera ostavši bez 50 dolara sa svoje kreditne kartice, a taj iznos mu je skinuo “Hushmail.com”, koji je registrovan u Kanadi.

– Kreditnu karticu sam koristio isključivo na najpoznatijim sajtovima za rezervisanje hotela, “Booking”, “Expedia” i “Venere”. U četvrtak popodne dobio sam SMS od banke, u kojem se navodi da mi je s kartice, bez mog znanja, skinuto 49,98 dolara! Odmah sam nazvao banku i objasnio da mi neko nezakonito uzima pare s kartice, kao i da sa sajtom koji je naveden kao korisnik nemam nikakve veze, niti znam za njega – ističe Stojković za “Telegraf”.

Kad je shvatio šta se dešava, odmah je nazvao banku i blokirao karticu, ali je glavni šok tek usledio, nakon informacije koju mu je saopštila službenica.

– Kartica je odmah blokirana, a dok smo razgovarali, službenica banke mi je rekla da je dobro što sam ih odmah nazvao jer ta “druga strana” upravo pokušava da skine mnogo veće sume novca s moje kartice! Sajt s kojeg mi je skinut novac je “Hushmail.com” i registrovan je u Kanadi. Ponavljam, broj kartice i ključni trocifreni sigurnosni kod koji se nalazi na poleđini, bez kojeg ne može da se podiže novac, sam ostavio samo na tri pomenuta sajta, koji navode da su njihovi klijenti maksimalno zaštićeni od zloupotrebe njihovih podataka – navodi Stojković.

Da bi ste sprečili da se ovo desi i vama, obavezno proveravajte stanje na vašem računu, primajte preko SMS poruka promene stanja vašeg bankovnog salda i poštujte savete koju daju sve banke kako bi edukovale svoje klijente:

Potpišite nove kartice čim ih dobijete.

Čuvajte broj svog računa sa kartice i lični identifikacioni broj (PIN) na sigurnom mestu;

Povremeno proveravajte svoje kartice da biste se uverili da nijedna ne nedostaje;

Pocepajte i bacite kopije potvrda, avionske karte, bilo šta što može da otkrije brojeve vaših kartica;

Upamtite PIN kod;

Proverite firme koje Vam nisu poznate kontaktirajući lokalno udruženje za zaštitu potrošača;

Ne otkrivajte informacije ako imate bilo kakve sumnje;

Nikada nemojte davati drugoj osobi šifru za pristup svom računu;

Ne otkrivajte finansijske informacije o svom računu osim ako ne obavljate kupovinu koristeći taj račun!