Čuvaju domaće: Slovenci zaštitili kranjsku kobasicu

Evropska komisija je odobrila Sloveniji da u registar zaštićenih geografskih oznaka unese kranjsku kobasicu.

Kranjska kobasica je 22. slovenački proizvod registrovan kod Evropske komisije, koja je do sada registrovala 1200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Evropske unije. Kranjska kobasica je polutrajna mesna kobasica iz zasoljenog grubo samlevenog mesa i čvrste leđne slanine, dopunjena aromom belog luka, bibera i dima.

Geografska oznaka označava poljoprivredne proizvode ili namirnice čiji su kvalitet, glasovitost ili druge karakteristike tesno povezani sa određenim geografskim područjem.

Slovenija do sada ima jedanaest geografski označenih proizvoda pored kranjske kobasice i prlešku tunku, gornjesavski želudac, šebreljski želudac, ptujski luk, kraški pršut, kraški zašink, štajersko bučno ulje, kraška panceta i slovenački med.

Hrvatska je takođe počela proizvodnju kranjske kobasice pod tim imenom, što je diglo podosta praha između dve zemlje. Pored zaštićene geografske oznake na nivou EU postoji i zaštićena oznaka porekla i zaštićena tradicionalna posebnost. Zaštićenu oznaku porekla su od slovenačkih proizvoda dobili i piranska so, prekomurska šunka, ekstra devičansko ulje Slovenske Istre, nanoški sir, kočevski šumski med, bovški sir, kraški med i mohant (vrsta skute).

Kao zajamčene tradicionalne posebnosti su zaštićeni belokranjska pogača, idrijski žlikrofi (vrsta narodnog jela sa raznim filovima).