CVETA NOVI BIZNIS U BEOGRADU: Za njim vlada velika potražnja, a mesečno košta građane od 50 do 300 evra

Parking Automobili
Pixabay.com

Gradsko stambeno iznajmljuje i prostor za ostavljanje automobila, a u svom vlasništvu ima 766 posebnih objekata za vozila.

 

Cena zavisi od površine objekta, ima li vodu i grejanje.

Osim što popravlja liftove, obnavlja fasade i brine o tehničkim stvarima u stambenim zgradama u svojoj nadležnosti, JP “Gradsko stambeno” izdaje i garaže.

“Gradsko stambeno” u vlasništvu ima 766 posebnih objekata za vozila. Rasprostranjeni su na teritoriji svih beogradskih opština, osim na Savskom vencu, a samo na Paliluli ih ima 279. Kako kažu iz ovog preduzeća, izuzetno su zadovoljni odzivom sugrađana za korišćenje ove usluge.

“Gotovo sve naše garaže su uvek iznajmljene, a retko se dešava da na teritoriji celog grada u bilo kom momentu imamo ukupno više od 30 do 40 slobodnih mesta”, kažu iz “Stambenog”.

Zakup garažnog mesta plaća se mesečno, a ugovori se zaključuju na neodređeno vreme. U zavisnosti od opštine, “Gradsko stambeno” je jeftinije 30 ili čak 50 odsto nego na slobodnom tržištu. Ipak, cena zavisi od mnogo faktora, poput broja zakupljenih kvadratnih metara. Na mesečni iznos takođe utiče i to da li garaža ima instalacije za vodu, centralno grejanje, kanal za popravku vozila i slično. Tako, za zakup garaže potrebno je izdvojiti od 1.500 do 4.000 dinara.

Kako kažu iz “Gradskog stambenog” prevare pri iznajmljivanju nisu neuobičajene, ali im se uspešno staje na put. Ukoliko neko od građana prijavi svog komšiju da nema automobil, a garažu koristi u neke druge svrhe, optužbe se smesta proveravaju, prenose Večernje novosti.

Preko oglasa, garažno mesto moguće je iznajmiti za 50 evra mesečno, ali i za 300. Pojedinci u najam daju i parking-mesto, koje cene od 20 do 40 evra, dok za kupovinu garaže treba izdvojiti malo bogatstvo – sumu koja ide i do vrtoglavih 25.000 evra.

“Nemamo zakonsku obavezu niti mogućnosti da znamo da li je neko od 766 zakupaca u nekom momentu prodao svoj automobil i na taj način ostao bez legitimnosti da garažu koristi”, objašnjavaju iz preduzeća.

– Ukoliko se ispostavi da zakupac garaže nema vozilo, donosi se odluka kojom se raskida ugovor u roku od 60 dana, a nakon toga na snagu stupa zakonskih 30 dana za iseljenje zakupca. Ipak, efikasnost kontrole sprečavaju objektivna ograničenja. Priloženi dokaz da zakupac garaže ima auto, može postati nevažeći u roku od samo jednog dana.loading...