DA LI BI OVO U SRBIJI OPSTALO? U jednoj švedskoj firmi radi VIŠE DESETINA zaposlenih, A NEMAJU ŠEFA! (VIDEO)

crips
zvanični sajt/crisp.se

Zamislite uspešnu firmu u kojoj nema nadređenog, gde svi zaposleni zajedno donose važne odluke, gde je reč "šef" nepoznata i gde ne postoje naređenja? Sada, verovatno, mislite da takva firma ne postoji, ali moramo da vas razuverimo. Zadivljujuća je činjenica da zapravo postoji, a ujedno je i tužna – jer vi niste deo srećne i jedinstvene firme.

Većina će se složiti da bez vođe ne može ništa da funkcioniše. Ali, ovu konstataciju ne podržavaju zaposleni u švedskoj softverskoj firmi “Crips”.

 

Naime, zaposleni u ovoj softverskoj kompaniji nemaju šefa, niko nikome ne naređuje šta treba da radi, a svih 40 radnika dolazi na sastanke i odlučuje zajedno, piše “Oddity Central”.

Upravo iz ovog razloga švedska firma je postala poznata u svetu. Važno je napomenuti da je prošla i kroz niz organizacionih struktura, uključujući i klasičnu u kojoj jedna osoba obavlja sve.

U početku se izvršni direktor birao na godišnjem nivou, da bi na kraju 40 ljudi odlučilo da je bolje da sve odluke donose zajedno.

I sada, postavlja se pitanje – kako se kažnjavaju greške i ko je odgovoran za njih? Naime, ovakav način rada motivisao je zaposlene na veće zalaganje i preuzimanje odgovornosti. Čak i kad dođe do greške, svako izrazi svoje mišljenje i pokušava da objasni kolegi zašto je neki potez bio najbolji u tom trenutku.

Jedinstvena kompanija “Crips” je poput porodice – niko nikome ne priča što treba da radi, ali ne toleriše se kad se nešto “zabrlja”, a da se prethodno ne obaveste ostali.

Dva do tri puta godišnje održavaju se četverodnevni sastanci na kojima se odlučuje o stvarima koje utiču na svakog – poput menjanja pozicija, ali ono što je bitno jeste da zaposleni sami donose odluke.

Ovaj eksperiment (zasad) prolazi odlično. Zbog ovakvog poslovanja, zaposleni su mnogo srećniji, što dokazuju i redovne ankete o zadovoljstvu osoblja sa prosečnom ocenom 4,1/5.loading...