DA LI BISTE RADIJE PLATU OD 1.500 EVRA ili 200.000 DINARA? Evo kako Srbi vide dinar, a kako evro

500 dinara
Wikipedia

Evropska unija preporučila je Srbiji da više koristi dinar i tako spreči probleme koji nastaju zbog skakanja kursa. Međutim, RTS se bavi i drugim problemom. Umemo li da računamo u dinarima kada iznos pređe deset hiljada?

 

Duhoviti kažu da pored dva ravnopravna pisma u Srbiji imamo i dve takve valute, javlja RTS. Ipak, kada Beograđanima ponudite da biraju između plate od 1.500 evra i 200.000 dinara izabraće 15.000 dinara manju sumu.

Mnogi sa sličnim uverenjem dolaze u „Uporedi i uštedi“, firmu koja savetuje koji tip kredita je najpovoljniji za građane. Vesna Milivojević kaže da su nas i banke vaspitale da planiramo u evrima, a da se stečene navike teško menjaju.

„Daleko od toga da naš dinar nije stabilan. On pokazuje stabilnost u jednom dužem vremenskom periodu, ali poučeni ranijim iskustvom i nečim što se dešavalo ne možemo da se opustimo do kraja i kažemo – ok, super mi je da mi je plata u dinarima i uopšte mi ti evri ne trebaju“, kaže Milivojevićeva.

Od kad je nemačka marka ukinuta Srbi su prešli na evro, kaže ekonomista Milan Ćulibrk. Misli da zna gde je taj prag kada prestajemo da razmišljamo u dinarima i naš mozak postaje digitron za obračunavanje u evre.

„Ovde bilo šta što je vrednije od 100 evra izražava se u evrima, a ne u dinarima. Ja ne mogu da zamislim šta bi bilo da je neko objavio oglas: Prodajem stan, cena 6.300.000 dinara. Niko ne bi shvatio koliko to zapravo vredi“, kaže Ćulibrk.

Boji se da ćemo imati jednu valutu u svesti Srba tek kad zemlja uđe u evrozonu.

„To je jedna posledica nepoverenja u domaću valutu koja predugo traje, u poslednjih nekoliko godina možda i bez razloga jer se ispostavilo da je svako ko je kupovao evre u poslednje tri godine u međuvremenu izgubio“, rekao je Ćulibrk.

Na drugoj strani planete postoji zemlja u kojoj je odnos prema dolaru i evru isti kao što ga ima dinar. U dinar! Ali, čik vi pomenite Japancu da mu auto vredi 15.000 dolara, a ne 1.845.000 jena. Inače, prosečna plata u Tokiju je 313.125 jena. I niko je ne preračunava u drugu valutu.