DA LI JE PRAVO VREME? Ako se spremate da dignete kredit za stan, OVO morate znati

Ako se pitate da li je sada pravo vreme za kupovinu stana jedno je sigurno.

Zgrada
Pixabay.com

Olakšice koje je u prethodnom periodu u nekoliko navrata donosila centralna banka Srbije, ne samo da vam mnogu značajno smanjiti trošak pri kupovini, već i omogućiti da do krova nad glavom dođete mnogo brže i lakše – po uslovima koji su do sada bili nemogući.

Prva mera, koju je centralna banka donela pre više od mesec dana, nesumnjivo je mnogima, a posebno mladim ljudima, skinula teret i dala odrešene ruke.

Smanjenje učešća za kupovinu stana sa 20 na 10 odsto za stan od 50.000 evra praktično u startu znači manji trošak od 5.000 evra i to za sve koji prvi put kupuju nekretninu.

Druga mera koja stupa na snagu od septemba dodatno će olakšati kupovinu nekretnina i, to prvenstveno onima koji se odluče da je pazare u sivoj gradnji.

Sada će praktično biti moguće kupiti stan u izgradnji sa minimalnnim stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

Kada je u pitanju projektno finansiranje, odnosno kada banka podržava investitora u stambenoj izgradnji, građanin kod te iste banke može u bilo kom trenutku da uzme kredit u “sivoj fazi”.

Sada je svim građanima olakšano dobijanje kredita i dolaženje do stana, a privredi će omogućiti brži obrt finansijskih sredstava i to će podići rast i razvoj privrede kroz građevinsku industriju – rekao je državni sekretar u resornom ministarstvu Miloje Obradović.

Nove privremene mere Narodne banke Srbije, koje bi trebalo da omoguće lakši pristup građanima stambenim kreditima, ubrzaće prodaju stanova, naročito u novogradnji, a samim tim i povećati stanogradnju, ocenio je i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Objašnjava da će naročito prva mera koja se odnosi na uzimanje stambenih kredita za kupovinu stanova u “sivoj fazi”, podstaći rast učešća građevinske industrije u BDP i ublažiti pad privredne aktivnosti.

Jedna od (starih) pogodnosti u kupovini, koja važi i danas, svakako je i kamata na stambeni kredit. Za razliku od pre desetak godina kada je kamata u bankama išla i preko pet odsto, danas je stambeni kredit moguće uzeti po kamati i manjoj od tri procenta.

A, cena kvadrata ?

Cene kvadrata, koje su poslednjih godina porasle i za više od 30 odsto, ostale su stabilne, a dok se očekivalo pucanje balona, stručnjaci tvrde da on praktično sada i ne postoji.

Poznavaoci tržišta nekretnina kažu da su, sve dok ima kupaca i tražnje, i cene opravdane, kao i da ne vide da će dolaziti po pojeftinjenja.